Tieltse kippenkwekerij: Beelden Animal Rights met “kwaadwillige bedoelingen” opgezet

© Animal Rights

De broeierij in Tielt, waar Animal Rights beelden maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens, laat weten zich “uitdrukkelijk” te distantiëren van de opnames. “Wij kunnen enkel aannemen dat de undercovermedewerker dit met kwaadwillige bedoelingen heeft opgezet”, klinkt het. Het bedrijf overweegt nu een klacht in te dienen tegen Animal Rights.

rrln

Op de beelden van de dierenrechtenorganisatie is te zien hoe bij kippenkwekerij Van De Vijvere pasgeboren kuikens worden gekeurd. Bij dieren die als ‘ongeschikt’ worden bestempeld, wordt de nek gebroken. Verder in de video is een emmer water te zien, waar kuikens in zijn verdronken. De broeierij stelt echter dat het sorteren van de kuikens met respect gebeurt. “In de beelden wordt enkel getoond dat het geslacht van de kuikens wordt bepaald. Vervolgens worden de kuikens gesorteerd volgens geslacht. Het gebeurt dat er niet leverbare kuikens worden aangetroffen na het uitbroeden en deze worden uiteraard apart geplaatst om te worden vernietigd”, laat Van De Vijvere weten aan VTM Nieuws.

Inspectiedienst kon “geen enkele onregelmatigheid vaststellen”

Na het zien van de beelden stuurde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de inspectiedienst naar de kippenkwekerij, maar er kon geen dierenleed worden vastgesteld volgens Van De Vijvere. “De inspectie is deze ochtend ter plaatse gekomen en heeft een volledige inspectie uitgevoerd in alle bedrijfslokalen. Zij konden geen enkele onregelmatigheid vaststellen. Er is dan ook meegedeeld dat er geen maatregelen tegen het bedrijf volgen, aangezien alles in orde was.”

In scène gezet

De broeierij heeft grote problemen met onder meer de beelden van de verdronken kuikens. Die zijn in scène gezet, klinkt het.“Het tweede beeld dat getoond werd met de kuikentjes in de kom water is in scène gezet en alleszins geen praktijk binnen het bedrijf. We kunnen enkel maar aannemen dat de persoon die het bedrijf als undercoverwerknemer is binnengedrongen met kwaadwillige bedoelingen die heeft opgezet. Wij distantiëren ons hiervan uitdrukkelijk.”

“Topje van de ijsberg”

De beelden die Animal Rights maakte , zijn “slechts het topje van de ijsberg”. Dat zegt GAIA donderdag. De dierenrechtenorganisatie eist dan ook een grondige hervorming van het productiesysteem.

“Het hele intensieve systeem van kippenvleesproductie van broeierij tot slachterij in ons land, is een aaneenschakeling van grootschalig dierenleed”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Omdat de kippen worden vetgemest, kunnen hun gewrichten het eigen lichaamsgewicht niet meer dragen, hebben ze chronische pijn en kampen ze met ademhalingsproblemen. Daarnaast worden de kippen met veel te veel in veel te kleine ruimte gehouden, zegt Vandenbosch. “Soms zitten ze met 24 op één vierkante meter. Soms worden de dieren onvoldoende verdoofd voor ze worden gekeeld.”

Daarom eist GAIA een grondige hervorming van “alle intensieve productieschakels, van broeierij tot slachthuis”. “De Vlaamse regering moet onder andere absoluut het gebruik van snelgroeiende vleeskippenrassen verbieden, het gebruik van trager groeiende rassen wettelijk opleggen en het aantal vleeskuikens per vierkante meter beperken, in ieder geval onder de vijftien”, zegt Vandenbosch.

Reactie minister Weyts

“De inspectie heeft op dit moment nog niet veel conclusies kunnen trekken op basis van een eerste inspectie”, laat minister Weyts weten in een reactie. “Daarvoor zijn 2 belangrijke redenen. Ten eerste is er op dit moment een uitbraak van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is op de markt en dus weinig activiteit in de broeierij. Ten tweede is het zo dat op donderdag de kippen vertrekken naar de verschillende afnemers en er dan ook veel minder dieren aanwezig zijn.”

Volgens de minister heeft de inspectiedienst “vooralsnog geen bewijzen gevonden” dat Van De Vijvere kuikens verdrinkt of systematisch de nek breekt van de dieren. “Het is dus op dit moment moeilijk om vaststellingen te doen en bewijzen te vinden. Ik zal dus verdere inspecties in het bedrijf bevelen en er bij wijze van voorlopige maatregel de bedrijfsvoering nauw laten opvolgen met ook de volgende dagen inspecteurs van dierenwelzijn een oog in het zeil te laten houden.”

“Vanaf dit jaar zullen er in de pluimveeslachthuizen trouwens onaangekondigde inspecties plaatsvinden, dankzij o.a. een verdubbeling van de inspectiedienst dierenwelzijn die dus niets te vroeg komt”, besluit Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen