© Hollandse Hoogte

Limburg heeft werkloosheidskloof met Vlaanderen gedicht

Limburg heeft de werkloosheidskloof met Vlaanderen gedicht. De werkloosheidsgraad in Limburg ligt met 6,7 procent pal op het Vlaamse gemiddelde. Dat is niet meer gebeurd sinds de sluiting van de mijnen. “Limburg beleeft economische hoogdagen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois na een vergadering met de taskforce van het SALK (Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat).

Eind 2012 maakte Ford Europe bekend dat het de site in Genk zou sluiten, met massaal jobverlies tot gevolg. Het Limburgse actieplan SALK moest een antwoord bieden op de economische uitdagingen van de getroffen regio.

Intussen heeft de Limburgse economie een duidelijke remonte gemaakt. Van alle Ford-arbeiders die hun job verloren, heeft intussen 77 procent ander werk gevonden (of is vrijgesteld). En met een werkloosheidsgraad van 6,7 procent heeft Limburg haar de kloof met Vlaanderen gedicht. In 2015, na sluiting van Ford was dat nog 9,1 procent.

Om die economische heropleving in de verf te zetten heeft de SALK-taskforce vrijdag nog nieuwe stappen gezet. Zo is er beslist om op de Thor-site in Genk een campus rond ‘slimme maakindustrie’ op te richten. De campus komt er op initiatief van LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij), de stad Genk en de KU Leuven. De nieuwe campus moet de eerdere investeringen op dezelfde site (bv. T2-campus en Energyville) versterken.

Wat de terreinen van de Ford-site betreft, zit de toewijzing in de eindfase. Er zit nog één grote private logistieke speler in de laatste ronde. Bedoeling is dat de Vlaamse regering zich hierover nog voor het zomerreces uitspreekt.

En wat de Limburgse Noord-Zuidverbinding betreft, daar was eerder al beslist het dossier vlot te proberen trekken met het decreet complexe werken. Door die piste te gebruiken wil de regering zorgen voor een doorstart in het dossier na de nieuwe tegenslag bij de Raad van State. Door de procedure complexe werken kunnen verschillende stappen geïntegreerd worden in één traject. De verschillende alternatieven worden ook samen onderzocht en alle partijen krijgen inspraak.

De regering kondigt vandaag aan dat het in september de eerste belangrijke stap in de procedure (de startbeslissing) in september wil zetten. Bedoeling is wel om het het dossier via parlementaire weg te behandelen. “Gezien het uitzonderlijke maatschappelijke belang van deze verbinding en de lange geschiedenis van de problematiek, zal de Vlaamse regering, in samenspraak met het parlement, de vervolgstappen in dit complex project realiseren via een voorkeurdecreet en een projectdecreet. Op deze manier geven we meer rechtszekerheid aan de genomen beslissingen”, luidt de redenering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer