Direct naar artikelinhoud
Best kept secret

DJ Spinvis op Best Kept Secret: een heerlijk averechtse pyromaan

DJ Spinvis op Best Kept Secret.Beeld Joris Casaer

De vijfde editie van Best Kept Secret houdt Radiohead in petto als headliner tot zondag. Maar vrijdag maakten we ook al Oogcontact van de Eenzaamste Soort met dj Spinvis. Voor ik vergeet en later alles anders heet? Het was gewéldig.

Zelfs als het miezert, druilt of oude wijven regent: de affiche van Best Kept Secret kan je humeur nauwelijks bewolken. Dat gold ook vrijdag, waarbij de lucht grauw bleef, maar de groepen kleurrijk tot zonovergoten oogden. Hoe de hiphop-sensatie Run the Jewels of de wonderlijke Agnes Obel het er gisternacht vanaf bracht, leest u vandaag online. Maar wij werden ’s middags al van ons paard gebliksemd door Spinvis. Néé, maak daar maar de dj-set van Spinvis van.

Dj Spinvis? Maak dat andere fauna zoals de ganzen wijs, denkt u vast.

Om heel eerlijk te zijn: om op Tomorrowland grote sier te maken, schoot Spinvis te kort. Maar op het heerlijk averechtse festival Best Kept Secret was deze bricolage-artiest één van onze geheimtips die op wonderlijke manier ontsluierd werden.

Zo erg verbaasde dat natuurlijk niet. Het vierde podium van Best Kept Secret lijkt al vijf edities te zweren bij het motto dat je er alles mag verwachten, maar bovenal de verrassing. Dj St. Paul is sinds de eerste editie de curator van dienst, en nodigt artiesten uit om hun favoriete dansplaten te komen draaien. Meestal levert dat een heerlijke schenktafel aan stijlen op.

Tien minuten ver had de lo-fi artiest uit Nieuwegein ons al verticaal bij de lurven

Met Erik de Jong van Spinvis hadden we evenwel geen idee wààr we ons aan konden verwachten. ‘Like Dylan in the Movies’ van Belle and Sebastian luidde de machtswissel in, waarbij Spinvis meteen gemeen van leer trok met Gang of Four. ‘Damaged Goods’ werd daarbij ogenschijnlijk onschuldig gelijmd aan de afropop van Mory Kante (Yéké yéké) en - we maken u niets wijs - de synthpop Heaven 17. Tien minuten ver had de lo-fi artiest uit Nieuwegein ons al verticaal bij de lurven.

“Een motor draait

De baby huilt

Een vogel schreeuwt

De dag begint

En de snelweg suist”

Op eenzelfde wijze als Spinvis de wereld schetste in ‘Bagagedrager’, ging Erik de Jong de popgeschiedenis te lijf in zijn dj-set: het klonk en botste, maar die schots en scheve set wist wel elke muziekliefhebber te verwonderen.

Héérlijk om te zien hoe Spinvis zijn publiek voortdurend op het verkeerde been liet dansen. “Geen idéé wat hier aan de gang is, maar ik dans me nu al de hele tijd de pleuris,” hoorden we Sandra (32) krijten tegen haar vriendin, toen een 80s-nostalgische Holger Czukay aan een uiterst ritmische Brian Eno met David Byrne (‘The Jezebel Spirit’) geplakt werd. “Do you hear voices? / You do, so you are possessed” klonk het in die laatste song, vooraleer je helemaal het noorden verloor met Spinvis.

Wij werden dan weer verbluft door door het lef om Slade (‘Coz I Love You’) met Aphex Twin (’Tha) te rijmen. In de door opgetrokken decorstukken omzoomde dansvloer zagen we de 38-jarige Wim vendelzwaaien met de Belgische vlag: een hart verving de gele streep, een tricolore bril balanceerde op zijn neus. “Ik heb geen idee wat hier nu gebeurt, maar het is wel schoon”, grinnikt hij. “Normaal gesproken gaan we naar Pinkpop, maar toen ik hoorde dat Justin Bieber kwam, dacht ik: néé! Geef mij maar iets anders. Dit is mijn eerste keer Best Kept Secret, en eerlijk gezegd is dit véél beter.”

'Ik heb geen idee wat hier nu gebeurt, maar het is wel schoon'
Festivalbezoeker Wim (38)

Ook elders aan het volgepakt podium 4 won vrolijkheid het pleit. De bekoorlijke Merel en Dominique zagen we zowel slowen op ‘La Mer’ van Charles Trenet als uit de bol gaan op de harde beats van Paolo Marascia (‘Detroit Dream’).

Is er een grote platenruiter verloren gegaan aan Spinvis? Nee. Maar wél een heerlijk averechtse pyromaan die vonken in het publiek stuurde en elke gloeiend hete splinter je van binnenuit deed opgloeien. Ook niet kwaad op een killige vrijdag.