Direct naar artikelinhoud
review

Deep Purple op Graspop Metal Meeting: Smoor boven de hei

Zanger Ian Gillian maakte een rare indruk. Hij sprak in Dessel bevreemdende bindteksten.Beeld Stefaan Temmerman

Deep Purple zorgde zaterdag even voor middernacht voor hét meezingmoment van Graspop 2017. De riff en het refrein van oerklassieker 'Smoke On The Water' klonk uit duizenden kelen. Het ontlokte een verbroedering bij de metalfans. Of hoe één song een groep en misschien zelfs een genre kan definiëren.

Hoed af voor Deep Purple, omdat het de last men standing zijn. Ze blijven als laatste pilaar over uit het triumviraat van de hardrock. Black Sabbath hield vorig jaar hun afscheid op Graspop, en Robert Plant trok eerder al de stekker uit Led Zeppelin. Met deze iconen, die volgend jaar een halve eeuw (!) bestaan, stond gisteren de oudste hoofdact op Graspop.

Vaststelling: een zanger is geen groep. Frontman Ian Gillan (71) heeft de gouden strot niet meer die hem zo beroemd maakte. 'Child In Time' is al lang uit de set verdwenen. Deep Purple speelde op de Stenehei een mix van werk uit het nieuwe Infinite en klassiekers. Na 'Time For Bedlam' werd meteen 'Fireball' afgevuurd. Om te tonen dat deze krasse knarren wel degelijk tempo konden maken.

Instrumentaal huis van vertrouwen

Instrumentaal staat Deep Purple nog altijd als een huis van vertrouwen. Drummer Ian Paice, bassist Roger Glover, gitarist Steve Morse en (relatief nieuwe) toetsenist Don Airey zijn stuk voor stuk topmuzikanten. Die een song als 'Lazy' enorm lieten swingen. Maar tijdens 'Strange Kind of Woman' kwijnde de stem van Gillan al wat weg, om pas aan het einde weer ietwat overeind te komen. De zanger maakte een rare indruk. Hij sprak in Dessel bevreemdende bindteksten.

Instrumentaal huis van vertrouwen
Beeld Stefaan Temmerman

Aflezen met zonnebril

Gillan zette halverwege de set zijn groene zonnebril weer op, om voor het publiek te verbergen dat hij de tekst van 'Birds of Prey' van een monitor moest aflezen. En sparde tijdens de songs met gitarist Morse, maar leek eerder op een repetitie dan op een optreden te staan.

Met 'Perfect Strangers' vond de zanger gelukkig een tweede adem, en tijdens 'Smoke On The Water' kweet hij zich wel kundig van zijn taak. Net als de groep, trouwens. Gillan gaf de micro aan het publiek, dat unisono meebrulde over die onvergetelijke avond aan het brandende casino van Montreux. Met 'Hush' en een snedig 'Black Night' besloot Deep Purple een korte, krachtige bisronde. Jammer dat het heilige vuur er bij hun zanger duidelijk uit is.

Deep Purple op Main Stage 1 van Graspop Metal Meeting, gezien op zaterdag 17 juni om 22.35u

Aflezen met zonnebril
Beeld Stefaan Temmerman
Gillan zette halverwege de set zijn groene zonnebril weer op, om voor het publiek te verbergen dat hij de tekst van 'Birds of Prey' van een monitor moest aflezen.Beeld Stefaan Temmerman