© pvw

Curling Club wil ontdooid ijs aan boeren schenken

De ijspiste van de Curling Club van Zemst wordt dezer dagen ontdooid. Maar in plaats van het overtollige smeltwater in de riool te pompen, wordt het ter beschikking gesteld van de Zemstse boeren, die het water goed kunnen gebruiken voor hun landbouwgrond.

dieter de beus

Curling Club Zemst opende zowat anderhalve maand geleden, als eerste curlinghal in België, de deuren. In het kader van een eerste try-out werd de ijsbaan gelegd en getest. Nu de zomer aanbreekt, laat men het ijs opnieuw smelten.

De ijsbaan intact houden tijdens de zomermaanden zou bijzonder veel energie vreten en handenvol geld kosten. Daarom laat men de ijsbaan tijdens de zomer opnieuw smelten. Het water wordt vervolgens afgevoerd naar de riolen en in september wordt een nieuwe ijsbaan aangelegd.

“Het water drie maanden laten staan en vervolgens opnieuw bevriezen, is geen optie”, legt secretaris van Curling Club Zemst, Tom Van Waterschoot, uit. “Het water begint dan te gisten en vormt een broeihaard van allerlei algen.”

40.000 liter

Intussen is het water in de curlinghal gesmolten. Maar de club wil nog even wachten om het weg te pompen. “We zijn steeds op zoek naar de meest milieuvriendelijke oplossing. Het leek ons zonde om het water, zo'n 40.000 liter, weg te pompen naar een riool. Zo kwam het idee om het water ter beschikking te stellen aan landbouwers of een andere instantie die het kan gebruiken.”

Het clubbestuur nam vervolgens contact op met de gemeente. Die speelde maar wat graag in op het initiatief. Door de grote hitte is er immers waterschaarste.

De gemeente en de curlingclub bekijken nu op welke manier en waar het water best gebruikt kan worden. “Eens de beslissing is genomen, kan het snel gaan”, zegt Van Waterschoot. “We beschikken zelf over een pompinstallatie en kunnen alles meteen in een grote tank pompen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER