© EPA

Stephen Hawking geeft de enige manier om de mensheid te redden

Hittegolven, overbevolking, hongersnoden,... Hoe gaat de mensheid dat de komende decennia overleven? Wetenschapper Stephen Hawking gaf er deze week de oplossing voor.

lbo

He idee van Hawking is lang niet nieuw: laten we met z’n allen naar de ruimte verhuizen. Dat zei hij tijdens een speech op het Noorse Starmus Festival in Trondheim op dinsdag. “De enige manier om om te gaan met problemen als overbevolking, klimaatverandering, de uitputting van natuurlijke bronnen of ziektes, is de maan, Mars en andere planeten koloniseren in de komende honderden jaren”, zo verklaarde Hawking. “De mensheid verspreiden naar elders in het heelal is mogelijk het enige dat ons zou kunnen redden. Ik ben ervan overtuigd dat de mens de aarde moet verlaten.”

© AP

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten meerdere leidende naties samenwerken om opnieuw een astronauten naar de maan te sturen tegen 2020, en naar Mars tegen 2025. “Ik hoop dat concurrerende naties een eenheid zullen vormen voor dit gemeenschappelijk doel, om deze uitdaging voor ons allemaal aan te pakken. Op die manier kunnen we in de komende 30 jaar een maanstad bouwen. Verder verhuizen in het heelal zal de toekomst van de mensheid volledig veranderen.”

Ook het ESA, het European Space Agency, zei eerder al dat een kolonie op de maan gepland en gebouwd zou kunnen worden binnen dit en 20 jaar dankzij 3D-printtechnologieën en natuurlijke bronnen op de maan.

“Niet langer science-fiction”

Hawking benadrukt dat dit niet wil zeggen dat we problemen zoals de klimaatverandering dan maar niet moeten aanpakken en moeten achterlaten op de aarde. “Ik ontken niet het belang van het gevecht tegen de opwarming van de aarde, zoals bijvoorbeeld Donald Trump dat wél doet. Hij heeft mogelijk de slechtste beslissing genomen die ooit gezien werd wat betreft klimaatverandering”

Maar volgens Hawking is het tijd om andere werelden te gaan verkennen. “Het is het enige dat ons van onszelf kan redden. Dit is niet langer science-fiction. Als de mensheid nog miljoenen jaren wil blijven bestaan, dan ligt onze toekomst in plaatsen waar nog nooit eerder iemand geweest is. Ik hoop voor het beste. We hebben geen andere optie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer