© HBVL

Schepen op Hasseltse gemeenteraad: "moeilijk met het afsluiten van een huwelijk als dat van Belkacem. Maar ik kon niet anders"

Dinsdagavond vond een veelbesproken gemeenteraad in Hasselt plaats. Naast het verbod op drones boven Pukkelpop en de Virga Jessefeesten, stond er een budgetwijziging op de planning. Maar het meest werd uitgekeken naar de bespreking van het nieuwe stadslogo en het huwelijk van Fouad Belkacem.

DJ

Over het stadslogo ontstond al meteen een polemiek. Niet alleen het budget kwam ter sprake, velen vonden vooral de besteding van de financiën een probleem. Burgemeester VAnanroye probeerde de kritiek meteen te counteren door met een opmerkelijk statement te komen: "Er is zelfs een warme mail van het Finse bedrijf Houston Inc. op de stad toegekomen waarin de CEO haar feliciteerde met het logo." Vlaams Belang-politicus Frank Troosters probeerde dat meteen te counteren: "Ik weet niet waar u die talrijke positieve boodschappen hebt gelezen. Ik heb ze alleszins niet kunnen vinden. Er is gemorst met het belastinggeld van de Hasselaren."

Toen het eenmaal over het huwelijk van Fouad Belkacem ging waren er maar enkele vragen die telkens terugkwamen : "Wanneer is de aanvraag binnengekomen, hoe luidde het advies van het parket, en wie voltrok het huwelijk?" Schepen Brigitte Smets (sp.a) was meteen erg duidelijk: "De vragen zijn onontvankelijk omdat ze niet het besturen van de gemeente betreffen, maar slaan op een contract tussen twee particulieren."

"Jullie tillen dit dossier naar een politiek niveau en dat kan niet. Ik kan alleen vertellden dat de ambtenaren kunnen optreden en verder onderzoek kunnen vragen als er blijk is van een schijnhuwelijk. Bovendien was het advies van het Openbaar Ministerie positief. Ik wist wel af van het gerechtelijke verhaal, maar dat heeft geen invloed op het huwelijk dat op zijn beurt geen invloed heeft op het afnemen van zijn nationaliteit. Maar ik begrijp jullie allemaal. Ik ben zelf ook tegen haatpredikers en heb het moeilijk met het afsluiten van een huwelijk als dit in de gevangenis, maar ik kon niet anders."

Herbeleef het volledige debat hier:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer