© BELGA

Grote onduidelijkheid van vrijdag tot maandag door staking De Lijn

Niet alleen vrijdag, zaterdag en maandag, maar nu ook zondag plannen de bonden van De Lijn een algemene staking. Veel wijst erop dat de actie vooral op vrijdag en maandag reizigers zal treffen.

Paul Verbraeken

De drie vakbonden bij vervoersmaatschappij De Lijn waren het dinsdagochtend bijzonder snel eens om in als gemeenschappelijk vakbondsfront “op één of meerdere dagen het werk neer te leggen tussen vrijdag 30 juni en maandagavond 3 juli”. Of nog een zondag meer dan de achterban van de ACOD TBM maandag al unaniem had beslist. Die zondag extra kwam er om “verwarring te vermijden”, aldus ACLVB-secretaris Eric Quisthoudt.

Koffiedik kijken

Hoeveel werknemers van De Lijn zullen deelnemen aan de actie, is voorlopig totaal onduidelijk. Zowel volgens Quisthoudt als volgens De Lijn-topman Roger Kesteloot zal de bediening van Rock Werchter allicht niet te veel hinder ondervinden. De Leuvense ACOD-vakbondssecretaris Ronnie Danckaert spreekt dat tegen. “Ik weet natuurlijk niet waar men de chauffeurs gaat proberen te vinden om die extra bussen te doen rijden. Maar uit de signalen die ik tot dusver opgevangen heb, ben ik ervan overtuigd dat de vierdaagse staking in Vlaams-Brabant massaal opgevolgd zal worden”, aldus Danckaert.

Ook Summerfestival op Linkeroever zal op vrijdag wel heel wat hinder ondervinden.

Coolbrandt spreekt zich niet uit over concrete situaties, maar onderstreept “dat wij voor het eerst zo duidelijk het recht op staken, maar ook op werken hebben vermeld. Wij gaan werkwilligen niet hinderen, er komen geen piketten of blokkades.”

Informeel stellen militanten bij De Lijn dat de acties vrijwel zeker zeer voelbaar zullen zijn op vrijdag en maandag. Wat het weekend brengt, is onduidelijk. Aangezien de bonden hun mensen vrij laten en de ACOD maandagavond reeds stelde “chauffeurs met weekenddienst niet financieel te willen treffen”, lijkt een aanbod op zaterdag en zondag evident. Zaterdag verdient het personeel immers 50% meer en op zondag 100% meer. Niet toevallig hadden de bonden zondag dan ook aanvankelijk uit hun actieschema weggelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER