Direct naar artikelinhoud
Moordonderzoek

Verdachte voor moord op Sofie Muylle opgepakt in Roemenië

Sofie Muylle.Beeld RV

Vijf maanden na de moord op Sofie Muylle is een verdachte opgepakt in Roemenië. Dat melden de lokale media en wordt bevestigd door het parket van Brugge. Het zou gaan om een 23-jarige man, Alexandru C. Volgens speurders was de politie hem al een tijdje op het spoor.

Het parket van Brugge vraagt de uitlevering van de verdachte zodat verder onderzoek uitsluitsel kan brengen over zijn eventuele betrokkenheid bij de feiten. "De arrestatie gebeurde op basis van een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd door de onderzoeksrechter. Het parket vraagt de uitlevering van de verdachte zodat verder onderzoek, waaronder DNA-onderzoek, uitsluitsel kan brengen over zijn al dan niet betrokkenheid bij de feiten", aldus procureur Céline D'havé. 

Het is nog niet duidelijk of Alexandru C. zich zal verzetten tegen zijn uitlevering. Volgens Roemeense media zal het hof van beroep in het Roemeense Suceava binnen 15 dagen moeten beslissen over zijn uitlevering. Voorlopig is het ook onduidelijk of de man de feiten toegeeft.

Lichaam gevonden op strand Knokke

Het lichaam van Sofie Muylle (27) werd op 22 januari gevonden op het strand van Knokke. Bronnen bevestigen dat de politie de man al een tijdje op het spoor was en er een Europees arrestatiebevel was uitgevaardigd. Voorlopig is het onduidelijk of de man de feiten heeft toegegeven. 

Na de ontdekking van het lichaam van Muylle werd intensief gezocht naar de 'man met de blauwe jas', die te zien was op verschillende camerabeelden. Na twee uitzendingen in het VTM-opsporingsprogramma Faroek kwamen meer dan honderd tips binnen. In april vond de politie een DNA-spoor, maar of dat spoor te linken valt aan de moordenaar, was nog niet duidelijk. Vijftien personen die genoemd werden in het dossier hebben een DNA-test afgelegd, maar de tests bleken negatief.

Speurders hadden camerabeelden vrijgegeven van de 'man met de blauwe jas' in het kader van het onderzoek naar de moord op Sofie Muylle.Beeld VTM/Kos

Uit foto's op zijn Facebookprofiel blijkt alleszins dat Alexandru C. een gelijkaardige blauwe jas bezit. Daar beweert de man ook dat hij in Knokke-Heist woont. De dagen voor en na de feiten leek hij zich ook effectief in Knokke-Heist te bevinden.

Blauwe jas

Sofie Muylle  werd in de nacht van 21 op 22 januari voor het laatst levend gezien in café KZ Piano Bar, waar ze was met haar vriend. Ze was er amper enkele minuten binnen en stapte plots alleen weer naar buiten. "Ik ga een luchtje scheppen", had ze tegen haar vriend verteld. Opmerkelijk: ze liet haar handtas en haar gsm achter. De plek waar haar lichaam de volgende ochtend gevonden werd, is meer dan een kilometer van de KZ Piano Bar verwijderd.

Op camerabeelden was een man in een blauwe jas te zien die zich vreemd gedroeg op en rond de omgeving van de vindplaats van het lichaam. Volgens de politie is het ook die man die met het lichtje van een gsm of zaklamp te zien was op het strand.