© AFP

Dertigtal Congolezen gedood bij aanval Oegandese rebellen

In de stad Beni, in het oosten van Congo, zijn in de nacht van zaterdag op zondag een dertigtal mensen om het leven gebracht. Dat meldt het Congolese leger. De aanval wordt toegeschreven aan de Oegandese rebellenbeweging Verenigde Democratische Strijdkrachten (ADF).

Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder kan oplopen. "Er wordt nog altijd naar lijken gezocht", zo zegt luitenant Mak Hazukay Mongba, woordvoerder van het leger. De rebellen hebben de posities van het leger omzeild "om een bloedbad aan te richten bij de bevolking", zo klinkt het.

Hazukay stelt dat het om een vergelding gaat voor de militaire operatie die het Congolese leger tegen ADF voert.

De islamitische ADF-rebellen, tegenstanders van de Oegandese president Yoweri Museveni, worden ervan verdacht sinds oktober 2014 al verschillende bloedbaden te hebben aangericht in Beni. Daarbij zijn in totaal al meer dan 600 burgers om het leven gekomen.

De Congolese president Joseph Kabila had nauwelijks drie dagen geleden nog een bezoek gebracht aan het gebied. Hij beloofde toen alles in het werk te stellen om de vrede en veiligheid in de regio te garanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer