Direct naar artikelinhoud

Israël sloopt Nederlands ontwikkelingsproject voor Palestijns dorp

Vorig jaar betaalde Nederland ongeveer een half miljoen euro voor het ontwikkelingsproject.

Nederland heeft bij Israël ernstig geprotesteerd tegen de sloop van een stroomvoorziening voor Palestijnen die deels was betaald met Nederlands geld. Het gaat om 96 zonnepanelen en andere apparatuur voor de elektriciteitsvoorziening van het Palestijnse dorp Jubbet adh Dhib. Vorig jaar betaalde Nederland ongeveer een half miljoen euro voor het project.

Nederland schenkt jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan projecten voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Vaak vragen de hulporganisaties geen bouwvergunningen aan bij het Israëlische militaire bestuur vanwege de lange wachttijden en de zeer lage slaagkansen. In de praktijk betekent dit dat de projecten afhankelijk zijn van de Israëlische welwillendheid.

Elad Orian, oprichter en directeur van hulporganisatie van Comet-me, snapt niet waarom de soldaten het dorp binnenvielen. "De zonnepanelen werken al een half jaar. Ze bedreigen niemand. In de buurt van het dorp zijn een aantal illegale Joodse nederzettingen. Daar wordt niets afgebroken of geconfisqueerd."

Nederland heeft bij de Israëlische autoriteiten aangedrongen op teruggave van de goederen, bevestigen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vandaag de berichtgeving van het Algemeen Dagblad (AD). Zij bekijken de precieze schade en welke volgende stappen genomen kunnen worden.

Nederland had een half miljoen euro bijgedragen aan het project van COMET-ME, een Israëlische organisatie die energie- en watersystemen opzet voor Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israëlische autoriteiten waren de zonnepanelen illegaal aangelegd, meldt het AD.

Niet de eerste keer

De internationale gemeenschap stelt dat Israël de Westelijke Jordaanoever illegaal bezet en streeft naar een onafhankelijke Palestijnse staat in delen van het gebied. Maar het Israëlisch-Palestijnse vredesproces zit al jaren muurvast.

Het is niet voor het eerst dat Israël door Nederland gefinancierde projecten in de Palestijnse Gebieden op de korrel neemt. In 2015 legden Israëlische troepen beslag op door Nederland betaalde landbouwmachines voor Palestijnse boeren uit het dorp Kusra op de Westelijke Jordaanoever.

De boetes die de boeren aan het Israëlische leger moesten betalen om de machines terug te krijgen, werden ook door Nederland betaald, omdat die "niet door de boeren zelf kunnen worden opgebracht". En in 2000, tijdens de Tweede Intifada, beschoten Israëlische tanks een mede door Nederland gefinancierde haven in aanbouw in de Gazastrook. Daarbij ging de Nederlandse bijdrage van 23 miljoen euro in rook op.