Grote drugszaak uitgesteld want er is een schrijnend gebrek aan personeel

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag een drugszaak met zestien verdachten niet kunnen behandelen, omdat er onvoldoende leden van het veiligheidskorps aanwezig waren om de gedetineerde verdachten naar de zittingszaal te brengen.

blg

Nochtans was de zaak vorige week ook al uitgesteld, om dezelfde reden. Zowel de rechtbank als de advocaten van de verdachten toonden zich bijzonder ontstemd. Volgens het veiligheidskorps is de aanslepende zitting van het Brusselse assisenhof mee verantwoordelijk voor de situatie van vrijdag.

De zestien verdachten maakten volgens het Brusselse parket deel uit van een criminele organisatie die tussen maart 2015 en november 2016 53 drugtransporten zouden hebben uitgevoerd. Leden van de organisatie ronselden in Brussel drugkoeriers die vervolgens naar de Dominicaanse Republiek werden gestuurd. Daar kregen ze drugs, die ze vervolgens moesten transporteren naar Tenerife, Duitsland en Zwitserland. De winst die de organisatie met de transporten maakte, is zo groot dat het parket verschillende honderdduizenden euro's wil laten verbeurdverklaren.

De zaak stond vorige week vrijdag al op de rol, maar moest toen uitgesteld worden omdat de gedetineerden niet naar de zittingzaal konden gebracht worden door een gebrek aan personeel bij het veiligheidskorps.

Gisteren zou het parket dan toch vorderen, maar om 11.30 uur kwam het nieuws dat hetzelfde probleem zich opnieuw voordeed. De zaak werd dan maar uitgesteld naar 1 september, tot ongenoegen van de rechtbank en de advocaten.

Politieman als tolk

“Dit is niet te geloven”, klonk het bij de advocaten. “Dit kan enkel in Brussel, nergens anders in België of Europa doen dit soort problemen zich voor.”

Diezelfde advocaten hadden ook al weinig begrip voor het feit dat het parket een politieman als tolk had opgeroepen. “We hopen dat dit voor de volgende zitting, in september, niet opnieuw gebeurt.”

Bronnen binnen het veiligheidskorps verwijzen naar het aanslepende proces voor het Brusselse assisenhof als een van de verklaringen voor het probleem. Dat proces had al lang afgelopen moeten zijn, maar liep herhaaldelijk vertraging op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen