"Jij was toch degene uit die dansfilm, niet?"

"Ze heeft het gezicht van een engel en een lichaam, gebouwd om wraak te nemen." Website Pop Entertainment kon in februari 2006 geen betere omschrijving geven van de fysieke eigenschappen van danseres en fotomodel Jenna Dewan: knap én afgetraind. Twee eigenschappen die haar danig van pas kwamen in de bioscoopfilm "Step up", die 10 jaar geleden in de VS in première ging. De dansfilm die het liefdesverhaal van de "gesofisticeerde" Nora (Dewan) en de "ruige" Tyler (Channing Tatum) vertelde, werd een gigantisch bioscoopsucces.

Voor "Step up" was Dewan geen onbekende in het internationale danswereldje. Zo was ze te zien in videoclips van onder meer Ricky Martin, Celine Dion, Pink, Christina Aguilera, P. Diddy en Janet Jackson, met wie ze ook op tournee ging. Bovendien trad ze op als danseres tijdens de uitreiking van de Grammy’s. Vanaf haar 5e was het Dewans droom een professionele danseres te worden.

"Van opleiding ben ik een balletdanseres, maar ik heb me toegelegd op moderne dans. Professioneel kan je met ballet jammer genoeg weinig meer doen. Artiesten zijn niet echt op zoek naar balletdansers die achter hen dansen. Daarom heb ik me snel op de hiphop gefocust." (CinemaBlend, augustus 2006)

"Toen ik 15 was, probeerde ik de bewegingen van Janet zo correct mogelijk te imiteren. Toen ik op mijn 19e dan naast haar mocht dansen, dat was een droom die uitkwam. Ongetwijfeld een hoogtepunt in mijn carrière. Een 2e hoogtepunt was ongetwijfeld "Step up". Zelfs nu komen er nog mensen naar me toe en zeggen: "Jij was toch degene uit die dansfilm, niet?" Door die film werd mijn naam bekend." (Just Jared, mei 2010)

Aan haar samenwerking met Jackson hield Dewan alvast prettige herinneringen over: "Ik kan er geen verklaring voor geven, maar eens een optreden erop zat, was het bij Janet van: "Nu gaan we naar een stripclub. Iedereen wil dat toch doen." Ik was toen hooguit 19, en zo naïef. Ik wist niets van de wereld. We gingen zelfs naar homo-stripclubs. Dat was te gek voor woorden." (E!, oktober 2013)

Uiteindelijk kwam de grote doorbraak dus met "Step up": "Het dansen voor een film was prettiger dan voor een videoclip. Het duurt bij deze laatste eeuwen voor ze klaar zijn, ze zijn helemaal niet plezant om te maken en erg vermoeiend. Je bent maar de danser en ik vind het jammer dat we zo ondergewaardeerd worden. Dansers worden te weinig gerespecteerd. Men behandelt je niet altijd even correct als je meedanst in een video." (Entertainmentwebsite About, augustus 2006)

"We hebben 4 weken gekregen om de dansbewegingen te repeteren, wat betekende dat we 8 uren per dag moesten oefenen. Tegelijkertijd waren er de repetities voor de gesproken scènes, samen met de andere acteurs en onder toezicht van de regisseur. Het script veranderde immers voortdurend."

"Op een gegeven moment heb ik een van mijn ribben verwond. Bij een of andere sprong stootte Channings elleboog tegen mijn rib. Hij deed het natuurlijk niet opzettelijk. Maar 2 weken lang kon ik moeilijk ademen en kon ik mijn armen moeilijk bewegen. Maar al bij al kon ik blijven dansen." (CinemaBlend)

"In de film gaat het meer om het neerzetten van een karakter dan om de juiste beweging op het juiste moment te doen. Het gaat meer over de band tussen de 2 hoofdrolspelers dan over de juiste voetbewegingen." (About)

"Channing kan zo goed dansen. Een natuurtalent. Hier en daar moest ik hem bijschaven, maar mijn opmerkingen vertaalde hij erg snel in de juiste bewegingen. Het voelde nauwelijks aan als een opgave voor hem. Het was leuk om met hem samen te werken en we konden het goed met elkaar vinden." Zelfs zo goed dat beiden in 2009 in het huwelijk traden. Dewan beviel in 2013 van een dochter. Haar filmcarrière deed, in tegenstelling tot die van haar man, na 2006 niet meer dan kabbelen, met hoofdrollen in onder meer "American virgin" (naast Rob Schneider) en "Setup" (naast Bruce Willis).

In 2007 wonnen Dewan en Tatum alvast een Teen Choice Award voor hun puike dansen in "Step up". Mogen de redenen daarvoor duidelijk zijn:

Meest gelezen