Werchter? Deze jongeren verkiezen Lourdes en daar hebben ze een goede reden voor

© ddj

Tweehonderd jongeren van verschillende jeugdbewegingen werden zaterdag uitgenodigd door bisschop Lode Aerts voor een zendingsviering voor ze op kamp vertrekken. “Ik ben blij dat er nog zoveel edelmoedigheid is onder de jongeren”, zegt de bisschop.

Dieter De Milde

Vraag een handvol jongeren wat ze de eerste dag van de zomervakantie van plan zijn, gegarandeerd krijg je een heel uiteenlopend arsenaal aan activiteiten te horen maar hoogstwaarschijnlijk zullen daar weinig religieus geïnspireerde zaken tussen zitten. Niet zo voor tweehonderd jongeren die binnenkort op zomerkamp trekken met hun jeugdbewegingen. Zij gingen zaterdagnamiddag in op de uitnodiging van bisschop Lode Aerts om samen een ‘zendingsviering’ bij te wonen waarbij ze de zegen kregen tijdens een misviering, om daarna in de tuin van het bisdom de barbecue aan te steken.

“Het is de eerste keer dat we dit doen en ik ben zeer tevreden met de grote opkomst”, zegt de bisschop. “We willen christelijk geïnspireerde jongerengroepen samenbrengen om hen kennis te laten maken met elkaar. In de viering van vandaag gaven we ze de zegen en kregen ze een symbolisch vuur mee om de vakantie tegemoet te gaan. Ik ben blij om te zien dat er nog zoveel edelmoedigheid is onder de jongeren en we willen hen dan ook op deze manier een hart onder de riem steken.”

Zo trekt KiJoLo met 45 personen naar Lourdes waar ze een week mensen met een beperking gaan begeleiden. “Wat wij doen is eigenlijk een kruising tussen een zomerkamp en een bedevaart”, zegt Griet Theetaert (27). “Ieder van ons is verantwoordelijk voor iemand met een beperking en tijdens de week in Lourdes helpen we hen met alles. We rijden hen rond met de rolstoel en assisteren bij de activiteiten en voorzien geregeld ook emotionele steun.”

“Volgend jaar opnieuw”

KTIW vertrekt straks op bouwkamp richting Polen. Een dertigtal jongeren gaan er vijftien dagen bouwen aan een Franciscaans dorp. “We gaan voorzieningen bouwen voor mensen die het financieel moeilijk hebben”, zegt student burgerlijk ingenieur Michiel Platteeuw (22). Of ze eigenlijk niet liever de festivalweides zouden afschuimen deze zomer? “Deze zomer mensen uit de nood helpen geeft ons dezelfde kick als anderen krijgen van een goed concert, en het is heus niet zo dat we daar ook eens niet doorzakken met de hele bende.”

Ze konden alvast allemaal het initiatief van de bisschop smaken. “Dit is voor ons de ideale gelegenheid om eens kennis te kunnen maken gelijkgestemde groepen en de bisschopstuin is daarvoor de ideale setting”, klinkt het.

Bisschop Lode Aerts kon dan ook niet anders dan bevestigen. “Dit was zo’n groot succes dat we dit volgend jaar opnieuw organiseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen