Boete van 68 euro als u eet achter het stuur. Deze boetes riskeert u in Frankrijk en onze andere buurlanden

© Shutterstock

De Franse politie zet deze zomer duizend extra flitscamera’s in, onder meer langs de voor toeristen erg populaire Route du Soleil. Maar ook voor het dragen van oortjes terwijl u rijdt, wanneer u een broodje eet, slippers draagt of u lippenstift bijwerkt, riskeert u hoge boetes. Rijden met een koptelefoon op kost u bijvoorbeeld evenveel als bellen achter het stuur namelijk 135 euro. In Italië geldt dan weer een nultolerantie voor alcohol bij jonge chauffeurs.

Thierry Goeman

Frankrijk blijft voor ons het populairste land voor wie met de auto op vakantie gaat. De Fransen mogen dan de reputatie hebben nonchalante chauffeurs te zijn, de boetetarieven voor wie zich niet aan de regels houdt, liggen voor de meeste overtredingen hoger dan bij ons. Het is nuttig dat u dat weet voor uw naar ‘la douce France’ vertrekt met de auto.

*Snelheid: Buiten de bebouwde kom valt het nog mee. Maar wie binnen de bebouwde kom te snel rijdt, riskeert t een boete van 135 euro als hij 1 km/u tot 20 km/u. te snel rijdt. Wie buiten de bebouwde kom 50 km/u of meer te snel rijdt, riskeert een boete van 1.500 euro en drie jaar rijverbod. Het rijbewijs wordt ook meteen ingevorderd, ook voor buitenlandse chauffeurs. Bovendien telt in Frankrijk het rijbewijs met punten.

LEES OOK: MET DE AUTO OP VAKANTIE? DAN KAN U MAAR BEST DEZE VERKEERSREGELS KENNEN

*Alcohol: Dronken achter het stuur zitten, is echt een dure grap in Frankrijk. Wie meer dan 0,5 promille heeft maar minder dan 0,8 promille, riskeert een boete van 750 euro. Meer dan 0,8 promille betekent dat uw rijbewijs direct wordt ingehouden voor 72 uur. De boete kan oplopen tot 4.500 euro en de auto kan in beslag worden genomen. Jonge chauffeurs betalen meer dan ervaren bestuurder.

*Andere boetes: De Franse hanteren meerdere tarieven Wie binnen een termijn van 45 dagen betaalt, krijgt een lagere boete. Mobiel bellen is een boete categorie 4. Dat wil zeggen: 90 euro als u binnen de 45 dagen betaalt, 135 euro als u nadien betaalt. Dat geldt ook voor rijden zonder gordel, bumperkleven of negeren van een rood licht.

Roken in de auto terwijl er kinderen aan boord zitten, kost u 68 euro of 45 euro wanneer u binnen de 45 dagen betaalt. Eten in de auto 35 euro (te betalen binnen de 45 dagen anders is het 68 euro). Dat geldt ook voor wie rijdt met teenslippers aan of wie zich schminkt achter het stuur. Of wie een broodje eet achter het stuur, wat ook bij ons verboden is. Op www.antai.gouv.fr kan u alle informatie vinden over verkeersboetes in Frankrijk. De website is ook in het Nederlands.

DUITSLAND

De Duitsers zijn voor sommige overtredingen iets minder streng. Bovendien zijn de boetebedragen indicaties en kunnen ze in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan. Bijvoorbeeld bij regenweer liggen tarieven hoger.

*Snelheid: Binnen de bebouwde kom: 15 euro wanneer u tot 10 km/u. te snel rijdt. De boete lopen snel op tot 200 euro voor wie 41 tot 50 km/u. te snel rijdt. Buiten te bebouwde kom is men iets minder streng. Duitsland hanteert ook een strafpuntensysteem.

*Alcohol: Van 0,5 tot 1,09 promille: 500 euro boete en een maand rijverbod. Meer, dan verschijn je voor de rechter. Ook voor rijden onder invloed van drugs bedraagt de boete 500 euro minimum.

*Andere boetes: Door het rode licht rijden koste je 90 euro minimum, rijden zonder veiligheidsgordel aan (30 euro voor de volwassene, 60 euro voor een kind), bellen achter het stuurt is 60 euro (25 euro op de fiets), gebruik van flitsradar (75 euro en inbeslagname van de apparatuur), rijden in milieuzone zonder dat u een sticker heeft (80 euro).

OOSTENRIJK

Die boetebedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan.

*Snelheid: Tot 10 km/u te snel (20 euro), 26 tot 30 km/u. te snel (50 euro).

*Alcohol: Van 0,5 tot 0,8 promille betekent een boete vanaf 300 euro en/of rijbewijs kwijt. Van 0,8 ot 1,2 promille: vanaf 800 euro en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 1 maand. Meer dan 1,6 promille is een boete vanaf 1.600 euro en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 6 maanden.

Andere boetes: Overtreding inhaalverbod (vanaf 70 euro), geen veiligheidsgordel (vanaf 70 euro), gsm gebruiken achter het stuur (vanaf 35 euro), geen veiligheidsvestje in de auto (vanaf 14 euro). Ook opmerkelijk is dat de kentekenhouder die in Italië op de bon vliegt, binnen de twee weken na ontvangst van de bekeuring de gegevens van de effectieve bestuurder ten tijde van de overtreding doorgeeft. Doet hij dat niet, riskeert hij een boete van 5.000 euro.

ZWITSERLAND

*Snelheid: De Zwitsers lachen niet met overdreven snelheid. Binnen de bebouwde kom te snel rijden, wordt zwaar bestraft. Wie tot 5 km/u. te snel rijdt, riskeert al een boete van omgerekend zo’n 37 euro. Wie tot 10 km/u. te snel rijdt betaalt ongeveer 100 euro en tot twintig km/u. te snel kost u ongeveer 550 euro. Op snelwegen bedragen de boetes 550 euro voor wie 30 km/u. te snel rijdt.

*Alcohol: Meer dan 0,5 promille betekent een boete van minstens 550 euro, 0,7 promille kost u minstens 735 euro.

Andere boetes: Telefoneren achter het stuur (vanaf 55 euro), rijden op de snelweg zonder vignet (180 euro plus verplicht om een vignet aan te kopen),

ITALIE

In de Italiaanse verkeerswet is voor elke verkeersboete een minimum- en een maximumbedrag vastgesteld. Als de boete direct of binnen 5 dagen wordt betaald, wordt 30% korting gegeven op het boetebedrag.

*Snelheid: Overschrijding tot 10 km/u kost u minimum 41 euro, een overschrijding van 40 tot 60 km/u kost u minimum 525 euro en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

*Alcohol: Voor een beginnend bestuurder is het toegestane alcoholpromillage 0,0 promille. Wie dus een glas bier drink, riskeert een boete van 155 euro. Ervaren chauffeurs betalen voor 0,5 tot 0,8 promille een boete vanaf 527 euro. Rijden onder invloed van drugs wordt bestraft met 1.500 euro boete en/of 1 tot 2 jaar rijverbod.

Andere boetes: Door rood licht rijden (minimum 163 euro), over een witte doorlopende streep rijden (85 euro minimum), rijden zonder gordel of kinderzitje (vanaf 162 euro), bellen achter het stuur (vanaf 80 euro).

NEDERLAND

In Nederland zijn de boetetarieven voor snelheid dit jaar een beetje gezakt. Wie echter te snel rijdt bij werkzaamheden, riskeert zwaardere boetes.

*Snelheid: Wie 4 km/u. te snel rijdt in een bebouwde kom, riskeert een boete van 26 euro, voor 20 km/u. te snel is dat 185 euro. Maar wie 10 km/u. te snel voorbij een werfzone op de weg rijdt, riskeert een boete van 103 euro, wie daar 20 km/u. te snel rijdt mag zich aan een boete van 249 euro verwachten.

Alcohol: 0,22 promille tot 0,8 promille betekent een boete van 300 euro en het risico op een rijverbod. 0,8 promille tot 1 promille is een boete van 450 euro. Eventueel met rijverbod.

Andere boetes: Wie een rouwstoet of militaire colonne doorkruist (25 tot 90 euro), een speciale toeter heeft (35 tot 90 euro), rijden over een fietspad (55 tot 140 euro), op de snelweg niet zo veel mogelijk rechts rijden (90 euro minimum), geen gordel dragen (140 euro), parkeren op gehandicaptenplaats terwijl u geen mindervalidenkaart hebt (140 tot 370 euro), bellen tijdens het rijden (230 euro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen