Ook buschauffeurs in de fout tijdens Foute Party: voor 11.000 euro aan boetes

© carlo coppejans

Niet alleen de kleren en de muziek waren fout tijdens de Foute Party van Q-Music, vrijdagavond in Flanders Expo. Op de parking in Sint-Denijs-Westrem stonden vrijdagavond ook foute buschauffeurs: ze hielden zich niet aan de regels. De politie schreef voor meer dan 11.000 euro aan onmiddellijke inningen uit.

Sander Luyten

Sylver, Five, Def Dames Dope, Get Ready!, Christoff én The ­Vengaboys. Niet moeilijk dat de sfeer goed zat tijdens de Foute Party van Q-Music, vrijdagnacht in Flanders Expo. Op de parking van onze grootste evenementenhal was de sfeer evenwel een pak minder. Terwijl iedereen binnen loos ging, controleerden 23 agenten van politiezone Gent bussen en taxi’s.

Inbreuken à volonté

De resultaten van die controle­actie doen de wenkbrauwen fronsen. Er werd voor maar liefst 11.682 euro aan onmiddellijke inningen uitgeschreven. Tussen 18 uur vrijdagavond en 2 uur zaterdagochtend werden 36 autocars gecontroleerd en tussen 20 uur en 4 uur 33 taxi’s en 8 zogenaamde VVB’s (Verhuur Voertuig met Bestuurder). Alle onmiddellijke inningen waren voor buschauffeurs.

De belangrijkste overtredingen waren inbreuken inzake vervoersvergunning, reisdocumenten die niet (goed) waren ingevuld en rij- en rusttijden.

De politie wijt het hoge bedrag aan nonchalance van de busmaatschappijen. “Er wordt geregeld gecontroleerd en toch zijn het steeds dezelfde inbreuken die terugkeren. Wat het excuus is van de buschauffeurs? Dat ze onwetend zouden zijn”, zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez.

De sector van de autocars relativeert die 11.682 euro. “Bepaalde inbreuken worden beboet met een bedrag rond de 1.000 euro. Zo kom je snel aan 11.000 euro. Het is dus niet zo dat daar een waslijst aan inbreuken is vastgesteld”, klinkt het bij een busmaatschappij. “Het is nogal populistisch dat de politie daar zo mee uitpakt.”

Datzelfde bedrijf juicht de politiecontroles wel toe: “Zeker op de manier waarop het vrijdag gebeurde. De klanten waren aan het feesten en ondervonden geen hinder.”

Tijdens de controles van vrijdagnacht stootte de politie ook op een taxichauffeur die amfetamine had genomen. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. De politie stelde ook zeven inbreuken vast op het taxireglement en zes inbreuken op de VVB-reglementering. Daarvoor werden boetes uitgeschreven.

Ondanks de inbreuken geraakten alle feestvierders die een plaatje in een bus hadden gereserveerd thuis. Nadat de buschauffeurs hun reisblad correct hadden ingevuld, mochten ze vertrekken. “Op één na: er lag geen vervoersvergunning in de bus dus heeft de maatschappij een andere bus moeten sturen”, zegt Manuel Gozalez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen