Direct naar artikelinhoud

Zwart weekend op de weg: deze tips helpen je de file vermijden en veilig te rijden

Ook heel wat Nederlanders gaan dit weekend op weg naar hun vakantiebestemming.Beeld anp

Automobielvereniging VAB waarschuwt voor drukte op de wegen in ons land en de buurlanden. Komend weekend start het bouwverlof en dat is voor veel Belgen het belangrijkste moment om op zomervakantie te vertrekken. En nog steeds heel wat Belgen doen dat met de auto. Wie van plan is om deze zomer met de wagen op vakantie te vertrekken, neemt best deze tips even door. Niet alleen om het veilig te houden, maar ook ook om de voorspelde drukte te vermijden.

Uit de zomerbarometer van VAB, een representatieve steekproef bij 2.000 Belgen, blijkt dat 7 op de 10 gezinnen met kinderen van jonger dan 10 jaar kiezen om met de wagen op vakantie te gaan. Over alle Belgen heen gaat 1 op de 2 wel eens met de auto op vakantie.

Gemiddeld rijden Belgen 950 kilometer van thuis tot hun vakantiebestemming. 47 procent van de Belgen die met de auto op vakantie gaan, rijden meer dan 1.000 kilometer.

60% van de Belgen die met de auto op vakantie gaat, rijdt tot ze aankomen op bestemming. Zij boeken dus geen overnachting onderweg. Uit de zomerbarometer blijkt bovendien dat 30% van de automobilisten meer dan 3 uur tussenlaten om te stoppen onderweg. 4% geeft zelfs aan niet of nauwelijks te stoppen onderweg. Het zijn vooral de jongeren tussen 18 en 25 die minder vaak pauzeren: 1 op 5 laat er meer dan 4 uur tussen, ten opzichte van 1 op 10 bij de bestuurders tussen 26 en 55 jaar.

25% vertrekt 's nachts op vakantie, mede om files te vermijden. Onderzoek van VAB toont echter aan dat wie 's nachts rijdt, sneller vermoeidheidstekenen vertoont. Het gevaarlijkste moment 's nachts is tussen 2u en 4u. Zorg ervoor dat je op dat moment extra aandachtig bent en neem eventueel een pauze.

Wanneer vertrekken?

Wanneer vertrek je dan wel best? Zondag is de aangewezen dag voor je heen- en terugreis. Het is dan meestal rustiger op de weg en je hebt dan ook al de kans gekregen om een dag uit te rusten na de werkweek.  Moet je toch op zaterdag vertrekken tijdens de maanden juli en augustus, doe dit dan vanaf 14uur. Dan is het heel wat rustiger en tegen de tijd dat je de knelpunt nadert is de grootste verkeersdrukte er verdwenen.

Beste vertrektijden naar het buitenland:
• Vrijdag: na 21u vertrekken
• Zaterdag: vanaf 9u vertrekken
• Zondag ganse dag filevrij rijden

Beste vertrektijden naar de Belgische kust:
• Vrijdag: na 21u vertrekken
• Zaterdag: tussen 7 en 9u of na 15u vertrekken

Tips om alert te blijven

1. Vertrek uitgerust op vakantie.
2. Schommelingen in snelheid zijn een duidelijk signaal van het verslappen van de aandacht. Je merkt dit niet als de cruise control is ingeschakeld. Gebruik daarom cruise control enkel als je fit bent.
3. Wissel regelmatig van chauffeur.
4. Pauzeer om de twee uur voor minstens 10 à 20 minuten. Wandel even rond, en eet en/of drink iets
5. Drink regelmatig, liefst water of fruitsap en zeker geen alcohol
6. Vermijd hitte in de auto door tijdens de pauzes een scherm op de voorruit te plaatsen en de wagen in de schaduw te parkeren. 
7. Koffie en energiedrankjes met cafeïne geven slechts een korte energiestoot en bestrijden de vermoeidheid niet effectief

In België begint het bouwverlof en vertrekt vrijdagmiddag en zaterdag een grote stroom vakantiegangers richting zuiden. Vooral op de wegen rond Antwerpen en Brussel verwacht VAB vrijdagavond een drukkere avondspits. Bovendien is dit door werkzaamheden de E34 Eindhoven-Antwerpen dicht tussen Turnhout en Lille, wat voor problemen kan zorgen ook voor de Midden-Nederlanders die met vakantie vertrekken en twee tot drie uur na hun vertrek in ons land aankomen. Het mooie weer zal ook voor drukker verkeer richting Kust zorgen.

In Frankrijk beginnen dit weekend ook de schoolvakanties. Toch wachten de meeste Fransen nog tot volgend weekend, na de Nationale Feestdag van 14 juli op vrijdag, om met vakantie te vertrekken. VAB verwacht vrijdagavond en zaterdag files op de A6/A7 richting het zuiden bij Lyon en Valence. Ook verwacht VAB druk verkeer op de A9 richting Spanje tussen Nîmes en Montpellier en bij Narbonne en op de A10 richting Bordeaux. Daarnaast verwacht VAB ook drukte bij de Mont-Blanctunnel richting Italië

In Duitsland is dit nog een relatief rustig vakantieweekend. Het zijn vooral de Belgen en Nederlanders op weg naar het zuiden die voor verkeershinder zullen zorgen op de grote noord-zuid assen. Toch zijn er vele wegwerkzaamheden die voor automobilisten voor oponthoud kunnen zorgen, op volgende routes: A1 Keulen-Dortmund, A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen en bij Hamburg, A61 Ludwigshafen-Mönchengladbach en A99 ring rond München.

In Oostenrijk verwacht VAB vooral druk verkeer op de B179 Fernpasstrasse en aan de verschillende tunnels. De afgelopen jaren was de Karawankentunnel richting Slovenië (A11) een knelpunt en VAB verwacht daar dit weekend opnieuw wachttijden tot een uur.

In Zwitserland zorgt de Gotthardtunnel traditioneel voor veel file in de zomermaanden. VAB verwacht dat de wachttijden daar dit weekend tot meer dan een uur oplopen. Deze file kom je ook opnieuw tegen aan de grensovergang met Italië bij Chiasso.

In Nederland is het vrijdag de laatste schooldag voor kinderen in Utrecht, Zuid-Holland en een groot deel van Gelderland. De ANWB verwacht vrijdag al de eerste vakantiedrukte op de weg. Over een week begint ook in het zuiden van land de schoolvakantie.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie