Buurtbewoners nemen advocaat tegen overlast door jeugdbeweging: "We krijgen het advies slaappillen te nemen"

© evb

Enkele buren van Chiro Keerbergen in de Broekelei namen een advocaat onder de arm. Ze willen naar eigen zeggen een ‘normale’ buurt zonder overlast van de jeugdbeweging. Een bemiddelingspoging met een provinciaal coördinator draaide op niets uit.

Erik Van Eycken

Enkele buren van de populaire jeugdbeweging zijn het zat. Ze beweren niet alleen lawaaihinder te ondervinden, ook rook van kampvuren, het overvliegen van drones en het niet respecteren van gemaakte afspraken willen ze dringend aangepakt. Een bemiddelingspoging met een provinciaal coördinator bracht geen soelaas. De buren noemen de overlast een ‘agressieve kanker’.

Geen fuiflocatie

“We zijn op. Milieuafspraken worden niet nagekomen en het is hier bovendien geen fuiflocatie. Tegen een normale werking van de jeugdbeweging op zondag hebben we niets”, zeggen Rudi Giron, Nicole Van Espen en Sonia Mertens. “Ook al reageert de politie begripvol, we kunnen ze niet om de haverklap oproepen. Er is nog ander werk in de zone. Aangetekende zendingen aan het gemeentebestuur halen niets uit. We krijgen geen antwoord”, zegt Nicole.

“Dit duurt al jaren. De laatste periode is er dagelijks wel wat op til. Sluitingsuren worden niet gerespecteerd en de rook afkomstig van verbrand hout is niet te harden. We liggen hier bovendien op de rand van natuurgebied.”

Drankverbruik

Giron stelt zich de vraag of het bestuur wel verantwoordelijk omspringt met minderjarige leden: “Het drankverbruik is hier enorm. Weten ouders dat hun minderjarigen alcohol nuttigen? Wat met de aansprakelijkheid van de begeleiders? Na Rock Werchter was het hier opnieuw groot feest. Elke reden is goed om de bloemetjes stevig buiten te zetten.”

“En we denken niet aan verhuizen, want die suggestie krijgen we soms. Of we krijgen het advies slaappillen te slikken.” Bart Neukermans van Chiro Keerbergen zegt zelf vragende partij te zijn, om samen met de buren een oplossing uit te dokteren.

“Van de advocaat krijgen we geen antwoord. Bovendien hebben we een vergunning voor alle activiteiten die hier plaatsvinden”, reageert hij. “En ja, zoals iedereen maken we wel eens fouten, daarin geef ik de buren gelijk. Maar wie over de schreef gaat, wordt daarover aangepakt en desnoods de deur gewezen. Wij hebben, in tegenstelling tot wat de buurt denkt, wél een drank- en drugsbeleid dat strikt wordt opgevolgd.”

Constructief gesprek

Neukermans reikt de buren de hand. “Ik nodig ze uit om tijdens de heemfeesten in augustus samen met ons aan tafel te zitten, gezellig iets te eten en het bij te praten. We staan steeds open voor een constructief gesprek. Maar dat respect moet wederzijds zijn. En vooral, we zijn vrijwilligers die werken met kinderen. Laat kinderen vooral kind zijn, buiten spelen en ravotten. Spijkers op laag water zoeken, hoeft echt niet.”

Schepen van Jeugd Wouter Bonquet (CD&V) zegt verbaasd te zijn. “Ik was er niet van op de hoogte dat de situatie was geëscaleerd. Natuurlijk wil ik een poging doen om de partijen korter bij elkaar te brengen. Voor het bestuur hangen de subsidies van jeugdbewegingen immers af van controles van locatie en gebouwen. De afgelopen periode werden geen problemen vastgesteld, maar ik weet wel dat er vroeger veel spanningen waren met de buurt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen