Belgische documentaire op shortlist van European Film Awards

De Vlaamse documentaire "The land of the enlightened" maakt kans op een nominatie voor de European Film Awards. Het debuut van Pieter-Jan De Pue staat samen met nog twee Nederlands-Belgische coproducties op de shortlist van de bekende filmprijzen.

Een vijfkoppige jury heeft vijftien documentaires geselecteerd die op de shortlist van de European Film Awards prijken. De leden van de European Film Academy kunnen zich nu over die lijst uitspreken om vijf genomineerden over te houden. De winnaar wordt in december bekendgemaakt.

In het lijstje staat onder meer "The land of the enlightened", de Vlaamse documentaire van Pieter-Jan De Pue over het harde leven van kinderen in Afghanistan.

De film legde op een halfjaar tijd een mooi parcours af. Zo kreeg hij al de Speciale Juryprijs voor Beste Cinematografie op het Sundance Film Festival en viel hij ook al in de prijzen op Documenta Madrid, DocAviv en het Tarkovsky Festival in Rusland.

Daarnaast maken ook twee Nederlands-Belgische coproducties kans op een nominatie. Het gaat om "A family affair" waarin Tom Fassaert zijn eigen broze familiegeschiedenis verkent, en "The event" van Sergei Loznitsa. Die film werd gecoproduceerd door Nicola Mazzanti van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

De bewuste documentaires nemen het op tegen "21x New York" (Polen), "A German life" (Oostenrijk), "Becoming Zlatan" (Zweden, Nederland, Italië), "Déjà vu" (Denemarken), "Europe, she loves" (Zwitserland, Duitsland), "Fire at sea" (Italië, Frankrijk), "Herr von Bohlen" (Duitsland), "Lost and beautiful" (Italië), "Mallory" (Tsjechië), "Mr. Gaga" (Israël, Zweden, Duitsland, Nederland), "The longest run" (Griekenland) en "We'll be alright" (Frankrijk).

HERBEKIJK: "The land of the enlightened": Beklijvende film over Afghaanse kinderen

In maart bracht "Het Journaal" een reportage over de film, toen hij bij ons in de zalen kwam. Die kunt u hieronder herbekijken.

Meest gelezen