Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Beursplein in Brussel

Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein © Belga Image

In het kader van de ‘mars van moslims tegen terrorisme’ is een zestigtal imams aangekomen op het Brusselse Beursplein. De mars deed zaterdag al Parijs en zondag Berlijn aan.

Volgens de politie was een zestigtal kijklustigen aanwezig bij de bijeenkomst op het Beursplein. Een persoon verstoorde het evenement. Die werd overmeesterd en weggeleid, maar niet opgepakt, aldus Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politie Brussel Hoofdstad Elsene.

Besmeurd

De imam Hassen Chalghoumi, de voorzitter van de Conferentie van imams in Frankrijk en co-organisator van de mars, bedankte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voor zijn aanwezigheid en steun. Hij zei dat de terroristen de islam en moslims hebben besmeurd.

Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein
Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein© Belga Image

‘Enkel veiligheidsmaatregelen treffen volstaat niet als we het gewelddadige extremisme tot op de wortel willen uitroeien’, verklaarde Jambon. ‘We moeten het sociaal weefsel versterken.’

Volgens de minister moeten we ‘ons samenlevingsmodel’ promoten en aan jongeren duidelijk maken dat onze samenleving ontelbare mogelijkheden biedt. ‘Grijp die. We zullen jullie daarbij helpen.’

Aanslagen

Met de mars willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat de moslimgemeenschap en het terrorisme los staan van elkaar. De mars doet Europese steden aan die de voorbije jaren getroffen werden door terreuraanslagen. Het begon zaterdag in Parijs, zondagavond kwamen een dertigtal vertegenwoordigers bijeen in Berlijn op de plaats waar in december een aanslag op een kerstmarkt plaatsvond. Ook de Franse plaatsen Saint-Etienne-du Rouvray, Toulouse en Nice staan op de planning.

Een sterke daad, zo oordeelde de Brusselse schepen van Erediensten Alain Courtois (MR, centraal op de foto hierboven).

Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein
Mars van moslims tegen terrorisme aangekomen op Brussels Beursplein© Belga Image

Partner Content