Groen: “Nieuwe Vlaamse bevoegdheden aaneenschakeling van gemiste kansen”

© Belga

Oppositiepartij Groen vraagt dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan de slag gaat met de bevoegdheden die na de zesde staatshervorming werden overgedragen, alvorens er nieuwe bevoegdheden bij te vragen. “Het lijkt er op dat de nieuwe Vlaamse bevoegdheden een aaneenschakeling zijn van gemiste kansen”, zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska.

Minister-president Bourgeois herhaalde maandag, aan de vooravond van 11 juli, zijn pleidooi voor een zevende staatshervorming na de verkiezingen van 2019. Hij pleitte ervoor dat arbeidsmarktbeleid, gezondheidszorg en personenbelasting volledig naar Vlaanderen worden overgeheveld.

Groen ging na wat de Vlaamse regering de voorbije drie jaar heeft gedaan met de bevoegdheden die na de vorige ronde institutionele hervormingen naar de deelentiteiten doorschoven. Volgens Rzoska “mismeestert” de regering-Bourgeois die nieuwe bevoegdheden. “Misschien moeten Geert Bourgeois en zijn collega’s eerst aantonen dat ze de weg weten met deze nieuwe bevoegdheden, voor ze alweer om meer autonomie en middelen gaan vragen”.

De groene fractieleider merkt op dat de Vlaamse regering de nieuwe bevoegdheden vooral lijkt te gebruiken om te besparen. Hij haalt daarbij de kinderbijslag en het huurbeleid als voorbeelden aan. Ook stipt Rzoska aan dat Vlaanderen nauwelijks gebruikmaakt van zijn fiscale autonomie. Hij ziet daarnaast weinig tot geen beweging rond bijvoorbeeld een eigen Vlaams justitiebeleid of de hulpmiddelen voor personen met een handicap.

Reacties andere partijen op pleidooi Bourgeois

Ook vanuit de andere partijen krijgt Bourgeois weinig bijval. “Dat de zesde staatshervormig niet de laatste zou zijn, is duidelijk. Maar laat ons eerst de zesde staatshervorming uitvoeren”, aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke.

“De staatshervorming is een voortdurend proces, maar het is wel belangrijk dat je voldoende partners vindt voor een volgende staatshervorming. Om die partners te vinden moet er nog heel wat gebeuren”, vulde CD&V-vicepremier Kris Peeters aan.

Ook bij Open Vld lijkt de reactie eerder lauw. “Het lijkt me niet de eerste prioriteit. Laat ons nu vooral werk maken van een sterker Vlaanderen dat zorgt voor meer welvaart en economische groei”, aldus Open Vld-fractieleider Bart Somers.

Waals minister-president Paul Magnette reageerde eerder laconiek op de oproep van ambtsgenoot Bourgeois. “Een Vlaamse feestdag zonder een vraag voor een verdere staatshervorming is zoals een café zonder bier of zoals mosselen zonder friet”. “Wij zijn alvast geen vragende partij. En als we de peilingen mogen geloven zal de N-VA moeten onderhandelen met de PTB/PVDA. Dat kan nog leuk worden”, aldus Magnette.

Premier Charles Michel hield zich meer op de vlakte: “Mijn prioriteiten zijn: jobs, jobs, jobs. In 2019 zijn er verkiezingen. We zullen zien wat de kiezer beslist”.

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever komen de afwijzende reacties niet als een verrassing. “Dat is altijd zo geweest in de Vlaamse ontvoogding. Men is altijd eerst tegen tot het zover is. Dat was ook zo met het federalisme. Dat zal met het confederalisme niet anders zijn. Vroeg of laat komt dat confederalisme er. Alleen weten we nog niet of het vroeg of laat zal zijn”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen