© Shutterstock

Vergeet de loopband, deze zomer is springen op een trampoline de hipste work-out

Je kilometers op de loopband grondig beu, dan is er een fitnesstrend aan een opmars bezig waarvan je minstens even hard gaat zweten. Trampolinespringen is hip, knap lastig en niet te vergelijken met wat sprongetjes op het exemplaar van de kinderen in de tuin. Onze redactrice testte het uit bij fitnessketen Oxygen.

vwh

In Groot-Brittannië stijgt de populariteit van trampolinespringen zienderogen. Volgens de Britse krant Metro zijn er al zo’n honderd studio’s over het land verspreid en wagen maar liefst twintigduizend sportievelingen zich maandelijks aan de sessies. Ook in ons land maakt de zogenaamde Trampo Class zijn intrede en ik was benieuwd. Eerst sprong ik in mijn sportkleren, daarna op een compacte trampoline in de fitness.

Half uur gaan

“Draai de pootjes van de trampoline goed vast, zo voorkom je dat ze loskomen tijdens het springen”, zegt ze lesgeefster in haar microfoon voor we aan de sessie van een half uurtje beginnen. De tijdsduur maakt me een tikkeltje nerveus. Sportlessen die niet lang duren, zijn behoorlijk intens toch? Jawel, de instructrice vliegt er meteen in. Op pompende beats springt ze van links naar rechts op het elastische net. Per nummer komt er een nieuwe jump-choreografie bij. Op sommige momenten waan ik me een fitte achtergronddanseres tijdens een energiek popconcert, daartussen kijk ik naar een vriendin die naast me springt en hijg ik dat “het niet normaal is”. En dan waren de gewichtjes om mee te ‘boksen’ nog niet eens aan bod gekomen.

© vwh

Spelend sporten

De conclusie? De trampo class bezorgde me na vijf minuten al een kletsnatte rug en de milt, maar na een half uur een goed gevoel. Vooral omdat ik na het eerste nummer dacht ik de les met mijn matige conditie niet zou volhouden. Beschouw het als spelend intensief sporten, een opkikkertje na een lange werkdag en tegelijk een boost om de avond in te zetten. Dan zijn die dertig minuten zo voorbij.

Tips

- Maak je tijdens het springen niet lang zoals op een grote trampoline. Sta een beetje gebukt, zo kan je nieuwe pasjes van de choreografie sneller toepassen en belast je jouw rug minder.

- Stretch na een half uurtje springen - je beenspieren krijgen het hard te verduren na de sessie waar onder meer squats deel van uitmaken.

- Kijk vooral naar jezelf: als het even te intens wordt, spring op je eigen tempo verder en haak weer in als je er klaar voor bent.

- Focus je niet op de randen van de trampoline, maar vergeet ze ook niet. In al je enthousiasme wil je niet wegschuiven of met je voet onder het randkussen terechtkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer