Extra capaciteit in Merksplas voor “moeilijk handelbare bewoners” wachtend op uitwijzing

© BELGA

In het gesloten Centrum voor Illegalen in Merksplas wordt momenteel een afdeling gerenoveerd om personen die wachten op uitwijzing veiliger te kunnen opvangen. Het gaat specifiek om plaatsen voor personen met bijvoorbeeld een psychiatrisch of crimineel verleden. De renovatie past binnen het regeringsbeleid voor meer uitwijzing van mensen zonder geldig verblijf. De regeringsleden Jan Jambon en Theo Francken kwamen de werken bekijken.

Door de werken, in blok 5, komen er veertien individuele cellen als alternatief voor het groepsregime. De doelgroep ervan bestaat onder meer uit personen met een crimineel - bijvoorbeeld jihadistisch - verleden of personen met psychiatrische of agressieproblemen. Uit eerdere ervaringen in een soortgelijk centrum in Vottem bleek dat meerdere individuen in één cel plaatsen, leidde tot geweldproblemen.

“De werken zijn een nieuwe stap vooruit in de uitbouw van onze terugkeercapaciteit. De verhoogde capaciteit zal onze diensten toelaten om meer personen in illegaal verblijf terug te brengen naar het herkomstland, met zoals steeds absolute prioriteit voor criminelen”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over het project.

Bij de inviduele cellen horen voorzieningen voor onder meer creatieve of fitnessactiviteiten. Ook plaatsen buiten zullen worden opgesplitst voor individuele wandelingen. De verblijvers krijgen volgens de beleidsmakers ook geïndividualiseerde begeleiding. Het personeel krijgt onder meer opleiding over omgaan met bewoners in het bijzonder regime, agressie, radicalisme en interculturele communicatie.

De werken, die passen binnen ‘Masterplan Gesloten Centra’, begonnen in juni en zullen volgens de planning in november 2017 zijn afgerond. Ze kosten in totaal zo’n 290.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen