Direct naar artikelinhoud
Brexit

EasyJet beschermt zich tegen Brexit met Oostenrijkse dochteronderneming

EasyJet beschermt zich tegen Brexit met Oostenrijkse dochteronderneming
Beeld AP

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet opent een dochteronderneming in Oostenrijk. Met EasyJet Europe dekt de prijsvechter zich in tegen de mogelijke gevolgen van een 'harde' Brexit.

Sinds 1994 mag elke Europese luchtvaartmaatschappij vrij vliegen tussen alle luchthavens in Europa. Deze 'open skies'-overeenkomst zorgde ervoor dat prijsvechters als EasyJet en Ryanair groot konden worden. Als Groot-Brittannië geen goede afspraken maakt over het onderlinge vliegverkeer in de Brexit-onderhandelingen, riskeren de Britten het open luchtruim boven het Europees vasteland te verliezen. De nieuwe maatschappij in Oostenrijk zorgt ervoor dat EasyJet binnen Europa kan blijven vliegen ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen, zo meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht.

De nieuwe maatschappij zorgt ervoor dat EasyJet binnen Europa kan blijven vliegen ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen

EasyJet Europe krijgt een hoofdkantoor in Wenen. Binnenkort verwacht EasyJet de benodigde Oostenrijkse vergunningen te krijgen. De oprichting van EasyJet Europe gaat niet ten koste van de werkgelegenheid in Groot-Brittannië. Hoeveel banen er in Oostenrijk bij komen, heeft de maatschappij nog niet bekend gemaakt. De keuze voor Oostenrijk is gebaseerd op de toezichthouder. 'Austro Control heeft een grondige benadering van veiligheidsrichtlijnen en draagt actief bij aan het bereiken van de ambities op het gebied van toekomstige veiligheidsregelgeving', schrijft EasyJet.

'In de competitie met de andere 27 Europese landen heeft de kwaliteit van het land en niet belastingvoordeel gewonnen'
Bondskanselier Christian Kern

'Geweldig nieuws voor Oostenrijk', zei de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern vrijdag tegen de Kronen Zeitung. 'Ik ben heel blij dat EasyJet voor ons land heeft gekozen. In de competitie met de andere 27 Europese landen heeft de kwaliteit van het land en niet het belastingvoordeel gewonnen. Niet de goedkoopste, maar de beste heeft gewonnen.'