Grote noodvaccinatie tegen gele koorts in Congo en Angola

Hulporganisaties beginnen deze week in Angola en de Democratische Republiek Congo met een van de grootste noodvaccinatiecampagnes ooit in Afrika. De campagne moet de verspreiding van gele koorts tegengaan. Aan de ziekte zijn al vierhonderd mensen overleden.
AFP or licensors
Een man wordt gevaccineerd in Kinshasa.

In samenwerking met de ministeries van Gezondheid in beide landen en partnerorganisaties, wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 14 miljoen mensen vaccineren op 8.000 locaties. De uitbraak van gele koorts heeft dichtbevolkte, stedelijke gebieden en moeilijk bereikbare grensregio's bereikt.

Hulporganisaties hebben al 13 miljoen mensen gevaccineerd in Angola en meer dan 3 miljoen in de Democratische Republiek Congo (DRC), om de uitbraak te stoppen.

Nu zijn ook preventieve campagnes gepland voor de Congolese hoofdstad Kinshasa en langs de grens met Angola, die 2.646 kilometer lang is. Kinshasa telt meer dan 10 miljoen inwoners, van wie slechts 2 miljoen mensen gevaccineerd zijn tegen gele koorts.

Lage dosering

Omdat er een beperkte voorraad is en het productieproces voor de vaccins zes maanden duurt, gebruikt de WHO bij de vaccinaties slechts een vijfde van de normale dosering, om zo snel mogelijk veel mensen te kunnen bereiken. Deze lage dosis zou gedurende minimaal twaalf maanden bescherming bieden.

Normaal gesproken kost de planning van een massale vaccinatiecampagne drie tot zes maanden, maar die tijd is er in DRC en Angola niet meer. Deskundigen willen de verspreiding van de ziekte stoppen voor het regenseizoen begin in september.

"Om acht miljoen mensen in Kinshasa op korte termijn te vaccineren, moet elk team dagelijks honderden vaccins toedienen", zegt William Perea, coördinator bij de WHO. Daarvoor zijn 41.000 gezondheidswerkers en vrijwilligers nodig.

Meest gelezen