Direct naar artikelinhoud
Muzieknieuws

R. Kelly in nauwe schoentjes: "Zanger houdt vrouwen vast in sekte"

R. Kelly.Beeld BELGAIMAGE

R. Kelly wordt opnieuw beschuldigd van lasterlijke feiten. De Amerikaanse zanger zou meerdere vrouwen tegen hun wil gevangen houden en misbruiken in een sekte, zo meldt de nieuwssite Buzzfeed, die enkele meisjes en ouders sprak. Een advocaat van R. Kelly ontkent de beschuldigingen.

De ouders van een vrouw van 21 zeggen aan de website dat ze hun dochter al ruim een half jaar niet hebben gezien. Toen ze 19 was kwam zij in contact met R. Kelly, die zei haar te helpen met haar zangcarrière. De zanger zou haar sindsdien langzaam gehersenspoeld hebben, volgens de ouders. Zolang hun dochter geen aangifte doet tegen Kelly, kunnen politie en justitie niets doen.

Uit het artikel blijkt dat dit een terugkerend patroon is: Kelly zou meisjes uitkiezen die net meerderjarig zijn. Zolang alle partijen toestemming geven, benadrukt Buzzfeed, mogen volwassenen elke relatie aangaan die ze maar willen.

Als de vrouwen de regels van Kelly niet naleven, zouden ze verbaal en fysiek gestraft worden

Drie vrouwen die uit de greep van Kelly ontkwamen zeggen dat er in huizen die door de 50-jarige artiest gehuurd worden in buitenwijken van Atlanta en Chicago nog zes vrouwen tussen de 18 en 31 wonen. Elk aspect van hun leven zou door de zanger gecontroleerd worden: wat ze eten, hoe ze zich kleden, wanneer ze gaan slapen en hoe ze zich moeten gedragen in de seksuele handelingen die hij filmt.

Kelly, die de vrouwen zijn 'babies' noemt en zelf 'Daddy' genoemd wil worden, ontneemt de vrouwen hun telefoon en geeft ze een andere telefoon ervoor terug, waarmee ze alleen hem mogen bellen, volgens de bronnen van Buzzfeed. Ze moeten altijd een trainingspak dragen zodat ze er niet aantrekkelijk uitzien voor andere mannen. Als de vrouwen de regels niet naleven zouden ze verbaal en fysiek gestraft worden, zeggen de drie oud-sekteleden.

De politie in de staten Illinois en Georgia heeft de situatie onderzocht en er zijn geen aangiftes gedaan naar aanleiding van dit onderzoek. In januari verklaarde de jonge vrouw dat ze "in orde was en niet langer lastig gevallen wilde worden".

Kelly zou meer dan een dozijn zaken hebben geschikt met meisjes die hem beschuldigden van misbruik van zijn machtspositie

Het is niet de eerste keer dat de zanger, bekend van hits als 'Ignition', 'Bump 'n Grind' en 'I Believe I Can Fly', wordt beschuldigd van misbruik van vrouwen of seks met een minderjarige. Kelly trouwde in 1994, op zijn 27ste, met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah en maakte samen met haar het album Age Ain't Nothing But a Number.

In 2008 werd hij, na een zes jaar durende rechtszaak, vrijgesproken van het maken van kinderporno. In 2002 was een sekstape uitgelekt waarin een man die leek op Kelly en een meisje van 14 te zien waren. Ook heeft Kelly meerdere zaken (meer dan een dozijn, volgens Buzzfeed) geschikt met meisjes die hem beschuldigd hebben van het misbruiken van zijn machtspositie. Door de vergoedingen te accepteren mogen de vrouwen niet uit de school klappen over de beschuldigingen.