© Edivo Vina

Bij dit wijnhuis rijpt de wijn in kruiken onder water

Op een uurtje rijden van Dubrovnik in het plaatsje Drace vind je de het wijnhuis Edivo Vina, dat zo'n vijf jaar geleden de deuren opende. Bijzonder is dat de wijn er niet in een kelder ligt te rijpen op eikenhouten vaten, maar wel in kruiken in de zee. Bezoekers kunnen er trouwens duiken en zo een kijkje nemen hoe het productieproces zich langzaam voltrekt.

flb

Nadat de wijn eerst drie maanden is gerijpt in kruiken, worden die vervolgens bij de Kroatische wijnmaker Edivo Vina twee jaar lang ondergedompeld in de zee. De eigenaars kwamen op het idee om de wijn te laten gedijen in het water omdat "de zee voor een natuurlijke koeling zorgt en dat in ideale omstandigheden", bovendien zou ook de "perfecte stilte" van de onderwateromgeving de kwaliteit verbeteren. De unieke manier van bewaren zou maken dat de wijn een aroma krijgt dat vreemd genoeg wat aan dennenhout doet denken.

Wie een bezoekje brengt aan Edivo Vina heeft beter zin in wat avontuur. Wie dat wil mag namelijk mee duiken om te zien hoe de flessen er in kooien op de zeebodem worden bewaard. Als surplus kun je er ook duiken naar een gezonken scheepswrak dat iets verderop ligt. Maar gewoon toekijken en van een glaasje proeven kan natuurlijk ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer