Direct naar artikelinhoud
tv-tips

Deze 5 films kan u vanavond gratis zien op tv

Uma Thurman in 'Pulp Fiction'Beeld © The Hollywood Archive

Vrijdag is filmdag, ook in de zomer. Ook vanavond kan u dus weer heel wat films bekijken op tv. Wij grasduinden alvast even door het aanbod, en maakten een selectie. Het volledige tv-overzicht vindt u hier.

Pulp Fiction

Vincent Vega en Jules Winnfield krijgen van gangsterbaas Marsellus Wallace de opdracht om zijn vrouw Mia in de gaten te houden. Na een avondje uit met Vega dreigt Mia aan een overdosis heroïne te bezwijken. Ondertussen wil Marsellus bokser Butch omkopen, maar die heeft andere plannen.

Deze tweede film van Quentin Tarantino is cultureel gemeengoed geworden en nagenoeg iedereen kent wel een stukje dialoog uit het hoofd. Tarantino's gebruikelijke mix van buitensporig geweld, knetterende dialogen en kleurrijke personages kwam hier voor de eerste keer volledig tot zijn recht. John Travolta, Samuel L. Jackson en Uma Thurman sleepten voor hun acteerprestaties elk een Oscarnominatie in de wacht, maar enkel Tarantino en medeschrijver Roger Avary mochten het beeldje voor beste scenario in ontvangst nemen.

20.40 uur op CAZ

A Clockwork orange

Enkele tieners gaan elke avond op stap en laten dan een spoor van vernieling achter. Uit verveling verkrachten ze vrouwen en bedreigen ze iedereen. Wanneer hun leider, Alex, wordt opgepakt, stemt hij toe om therapie te volgen. Hij wordt behandeld voor zijn agressieve gedrag en wordt een totaal andere persoon.

Dit misdaaddrama van Stanley Kubrick zorgde in 1971 voor heel wat controverse omwille van de expliciete beelden en gewelddadige inhoud. In de maanden na de release van de film vonden er heel wat geweldplegingen geïnspireerd door de film plaats en Kubrick werd gestalkt door geobsedeerde fans. Anthony Burgess, de auteur van het boek waarop de film is gebaseerd, vond ook dat de nadruk in de film te veel op seks en geweld lag, waardoor de psychologische thema's grotendeels naar de achtergrond verhuisden. Daarom maakte hij in 1976 een toneelstuk waarmee hij zijn eigen versie van het verhaal vertelde.

22.25 uur op Canvas

Mommy

Nadat haar man overleden is, wacht Diane de loodzware taak haar zoon alleen op te voeden. Zoon Steve is namelijk geen gemakkelijk kind en deinst er niet voor terug om zich compleet te misdragen en geweld te gebruiken. De hulp die ze plots krijgt uit onverwachte hoek komt haar dan ook als geroepen.

Dit bijzondere drama van de hand van de Canadese acteur en regisseur Xavier Dolan was in 2014 een van de meest besproken films op het filmfestival van Cannes. Hij won er de 'Prix du Jury'. Dolan kreeg al vroeg het etiket van wonderkind mee. Op zijn 27ste maakte hij al vijf speelfilms waarin hij naast de regie ook de hoofdrol of andere functies als scenarioschrijver of producent op zich nam.

23.15 uur op NPO2

The kids are allright

De 15-jarige Laser en zijn 18-jarige zus Joni zijn de kinderen van het lesbische koppel Jules en Nic. Op een dag besluiten ze, zonder medeweten van hun ouders, op zoek te gaan naar hun biologische vader.

'The Kids Are All Right' werd genomineerd voor vier Oscars en valt op door de meer dan uitstekende acteerprestaties van Julianne Moore en Annette Bening. Toch is het vooral de bewonderenswaardige manier waarop de familiale waarden in beeld worden gebracht die blijft nazinderen.

23.55 uur op NPO3

Goldfinger

Geheim agent James Bond moet het opnemen tegen de beruchte goudsmokkelaar Auric Goldfinger. Deze misdadiger heeft een plan bedacht om de Amerikaanse goudopslagplaats Fort Knox te overvallen om de macht over de wereldeconomie in handen te krijgen.

Sean Connery zet in 'Goldfinger' een van zijn knapste vertolkingen als de Britse superspion neer. Ditmaal moet hij het opnemen tegen de beruchte goudsmokkelaar Auric Goldfinger. De film betekende de grote doorbraak van de 007-franchise en wordt tot op vandaag nog steeds beschouwd als een van de beste en meest gesofisticeerde Bondfilms. Het bekende openingsnummer van Shirley Bassey is de kers op de taart. Enkel de naam van de Bondgirl (Pussy Galore) en de manier waarop ze voor Bond valt, komen nogal seksistisch over, zelfs voor een Bondfilm.

00.10 uur op één