© Met Vier in Bed

‘Met Vier in Bed’ strijkt neer bij Limburgers in Portugal

Deze week toert ‘Met Vier in Bed’ zo’n 1.500 km rond in Portugal. De eerste halte is bij een Limburgs koppel in de buurt van Lagares, pal in het midden van het land: Freddy Vandewijer (63) uit Sint-Lambrechts-Herk en Dominique Krikilion (51) uit Alken.

rdc

Zij baten een quinta uit met vier studio’s. Freddy heeft zijn beroepsleven doorgebracht aan het stuur van een bus van De Lijn, Dominique had een ijssalon, Alks Mattijske, dat tien jaar geleden door de kelner is overgenomen en nog altijd bestaat. “Wij zijn in de buurt van Lagares da Beira terechtgekomen door een toeval: een advertentie in een huis-aan-huisblad voor een bouwgrond die te koop stond in Portugal. We hebben een mobilhome gehuurd en hebben een week of zes de streek verkend. We zijn verliefd geworden op een stuk van 3,5 ha op een berg met veel bos. Het heeft nog jaren geduurd vooraleer onze nieuwe quinta klaar was maar eind vorig jaar zijn we opengegaan. We hebben een familiestudio voor zes personen, twee studio’s voor twee personen en nog een vierde voor drie personen. Een minpunt was de nogal ruige toegangsweg. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad vooraleer de gemeente daar iets wilde aan doen. Tot ze vernamen dat de televisie zou komen filmen. Toen werd in recordtijd een kiezelweg aangelegd.”

Bergen

De grote troef van Quinta Lagarça 57 is het riante, overkoepelde zwembad - 17,5 bij 5,5 meter – dat kan opengezet worden. “Mijn vrouw zwemt graag en ook de gasten zijn er dol op”, zegt Freddy. “Wie naar de kust wil, naar Figueira da Foz of Praia da Miro, doet er maar een goed uur over. Zelf ben ik niet zo voor de zee, geef mij maar de bergen.”

Van de bosbranden die Portugal teisterden, heeft Freddy niks gemerkt. “In 2013 is een deel van het bos in onze buurt in vlammen opgegaan. Daarom heeft de Florestal, het plaatselijke groenbeleid, ons aangeraden geen bomen binnen de 30 meter rond onze quinta te laten staan. We zijn hier gekomen voor de rust. En het leven is een pak goedkoper dan in België. In de restaurants heb je een dagmenu voor 6 à 7 euro, drank incluis. Zo’n groot huis hadden we ons in eigen land ook nooit kunnen permitteren.”

‘Met Vier in Bed’, VTM, 21 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer