Poolse president stelt veto tegen omstreden justitiehervorming

Andrzej Duda © AFP
Kamiel Vermeylen

De Poolse president Andrzej Duda zal zijn veto tegen de justitiehervorming van de Poolse regering stellen. Die hervorming moest de werking van het hooggesrechtshof en de Poolse Raad voor Rechtspraak (KRS) aanpassen. Wel vindt hij dat er binnen de twee maanden een nieuwe hervorming klaar moet zijn.

Pools President Andrzej Duda zei vandaag op een persconferentie dat hij de zijn veto zal stellen tegen de hervormingen om rechterlijke macht de hervormen. Duda, die als onafhankelijk politicus opereert maar wel door de PiS wordt gesteund, zei dat hij vooral bezwaren had tegen de huidige hervormingsvoorstel voor het Hooggerechtshof en dat de minister van Justitie te veel macht zou krijgen.

Onder meer de kritiek van de Europese Unie en de aanhoudende protesten speelde daarbij een belangrijke rol, zei Duda. Verscheidene peilingen toonden aan dat slechts 29% van de bevolking te vinden was voor de hervormingen zoals ze op tafel lagen. 55% hoopte daarentegen dat de president zijn veto zou stellen.

Duda zei tijdens zijn toepsraak wel dat hij hervormingen van de rechterlijke macht nodig acht. Hij verwacht dat het om en bij de twee maanden zal duren alvorens nieuwe wetgeving op tafel komt te liggen die voor iedereen aanvaardbaar is.

De afgelopen weken rommelde het in Warschau. Aanleiding was de omstreden justitiehervorming de die regeringspartij PiS wil doorvoeren. Tegenstanders menen immers dat de populistische PiS met dit voorstel de scheiding der machten wil breken om aan macht te winnen. Zo wil de partij meer leden van de Poolse Raad voor Rechtspraak zelf kunnen benoemen. Bovendien wil de partij de leden van het Hooggerechtshof uit hun ambt ontheven als ze niet door de minister van Justitie zijn benoemd.

Tegen de voorstellen van de regering komen al maandenlang duizenden mensen op straat. Bovendien stond de Europese Unie erg weigerachtig tegenover de hervormingen. Onder meer vice-voorzitter van het Europees ParlementFrans Timmermans dreigde met acties. Eurocommisaris voor Justitie Vera Jourova opperde op haar beurt om Europese de geldkraan naar Warschau dicht te draaien. Vorige week werden zowel in de Poolse Kamer als in de Senaat goedgekeurd; in beide heeft de PiS immers een ruime meerderheid. Het is de eerste keer dat Duda een veto stelt tegen de PiS.

.

Lees ook: Wat is er aan de hand in Polen? ‘Elke dictatuur eindigt met terreur’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content