© Robbie Depuydt

Vijver van Stadspark loopt langzaam leeg

Wie geregeld in het Stadspark komt, zal het al hebben gemerkt: het waterpeil van de vijver is de afgelopen weken sterk gedaald. De stadsdiensten zijn gealarmeerd, maar de juiste oorzaak is nog steeds onduidelijk.

SACHA VAN WIELE

Het waterpeil van de vijver in het Stadspark wordt continu in het oog gehouden, zeker met de talrijke werven in de ruime omgeving.

“Het klopt dat het waterpeil de afgelopen weken is gezakt”, zegt Nathalie Duerinck, verantwoordelijke voor de werfcommunicatie Noorderlijn. “De vijver wordt gevoed door het grondwater. Het is momenteel onduidelijk wat de oorzaak is van het dalende waterpeil in het Stadspark.”

Aan de Frankrijklei is volop de aanleg bezig van de tunnels voor wagens en trams, en de ondergrondse parkeergarage. “Dat kan aan de grond liggen van de daling van het grondwater en het leeglopen van de vijver in het Stadspark, maar er zijn in de buurt ook andere werken bezig waarbij grondwater wordt opgepompt”, zegt Duerinck.

“We blijven de evolutie nauwgezet volgen. Ondertussen is er een onderzoek naar de mogelijke oorzaken. We bekijken hoe we het leeglopen van de vijver kunnen voorkomen en het waterpeil weer op het oorspronkelijke niveau kunnen brengen. Het is belangrijk dat de fauna en flora geen schade ondervinden.”

© rr

Niet eerste maal

Het is niet de eerste keer dat werkzaamheden er voor zorgen dat het waterpeil van de vijver van het Stadspark daalt. Met de heraanleg aan de Leien in 2004 was de vijver gekrompen tot een grote plas. Twee jaar later was er zelfs geen water meer te bespeuren. De Lijn, de NMBS, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen wezen elkaar aan als schuldigen. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen bij de werken aan de hogesnelheidslijn. Daardoor werd de aanvoer van grondwater naar de vijver van het Stadspark onderbroken.

Jom Kippoer

Dat de vijver droog stond, zorgde onder meer voor problemen bij de viering van de joodse feestdag Jom Kippoer. De joodse gemeenschap werpt dan traditiegetrouw symbolisch haar zonden in de vijver van het Stadspark. Alleen moet er dan wel water in staan – en liefst met vissen. Het zou nog tot 2008 duren voor de vijver weer volledig begon vol te lopen tot het niveau van enkele weken geleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER