© belga

Antwerpse hotels om Eurostar: “Wat een gemiste kans”

Het nieuws dat Eurostar geen halte meer plant in Antwerpen slaat in als een bom. De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen zal dus niet stoppen in het Centraal Station. “Een gemiste kans”, klinkt het.

Sacha Van Wiele

Drie jaar geleden werd aangekondigd dat reizigers tegen eind 2016 in Antwerpen op de Eurostar met bestemming Londen of Amsterdam konden stappen. Pijnlijk is dat de Eurostar nu wel door Antwerpen-Centraal zal rijden, maar er niet stopt omdat de kosten voor de veiligheidsmaatregelen voor de reizigers naar Londen te hoog oplopen. Ook de hogesnelheidslijn Londen-Amsterdam is met een jaar uitgesteld.

Voor de Antwerpse hotelsector is dit zeer slecht nieuws. “We waren al een toeristische campagne aan het voorbereiden”, zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Federation. “De hotelsector keek echt uit naar de halte van Eurostar in Antwerpen. Recent was ons nog bevestigd dat die stopplaats in Antwerpen er zou komen. Sinds de aanslagen in Brussel zijn er minder toeristen die vanuit de hoofdstad naar Antwerpen reizen. Een hogesnelheidslijn vanuit Amsterdam en Londen is, naast de luchthaven van Deurne, dus zeker een meerwaarde voor Antwerpen. Ik begrijp niet dat het project te veel geld zou kosten. Het is juist een opportuniteit.”

Toch verwacht Boehlen geen grote impact op het congresgebeuren en er zouden ook geen grote gevolgen zijn voor het nieuwe congrescomplex aan het Centraal Station. “Een stop van Eurostar is een pluspunt, maar is niet essentieel”, zegt Boehlen. “Bij internationale congressen komen de deelnemers vooral met het vliegtuig.”

Aandringen

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) zegt van Eurostar nog geen formele beslissing te hebben ontvangen over het schrappen van de stopplaats. Hij wil daarom niet reageren.

N-VA, sp.a en Groen spreken van een gemiste kans. Zij hopen dat het stadsbestuur bij de betrokkenen toch nog aandringt op een stopplaats van Eurostar in Antwerpen. Alleen vreest Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA) dat er weinig aan te doen valt. “Dit is een beslissing van een privaat bedrijf”, aldus Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER