Geweigerde bezoekers mogen dit weekend toch naar Tomorrowland

© Geert Van de Velde

De drie geweigerde Tomorrowland-bezoekers die naar de kortgedingrechter waren gestapt, mogen zich aanbieden bij het festival. Wel op voorwaarde dat ze ter plaatse nog een politiecontrole ondergaan. Dat heeft de rechter donderdag beslist. Die vond het disproportioneel dat de drie geweigerd werden zonder dat ze de reden voor die weigering te horen kregen.

jdb, pom

Twee weken geleden had de organisatie van Tomorrowland aan 37 tickethouders laten weten dat ze niet langer welkom waren op het festival. Hun profiel werd gescreend door de federale politie. In twee gevallen werd het negatieve advies naderhand opgeheven, maar voor de anderen was dat niet het geval.

Disproportioneel

“De Brusselse kortgedingrechter heeft nu geoordeeld dat de politie geval per geval moest oordelen of iemand binnen mocht, maar in omstandigheden die de betrokkene toelieten de redenen voor een eventuele weigering te kennen”, zegt meester Jan Temmerman, de advocaat van de Belgische Staat.

“Dat de betrokkenen niet mochten weten waarom ze niet binnen mochten, was volgens de rechter disproportioneel.” De drie mogen komend weekend naar het festival, al zullen ze aan de ingang nog gescreend worden door de politie. Die kan nog steeds de nodige veiligheidsmaatregelen nemen.

Volgens Kris Wagner, de advocaat van de drie bezoekers, was het volkomen onduidelijk waarom de drie niet naar het festival mochten, en is dat onaanvaardbaar.

“De drie mensen hebben één iets gemeenschappelijk: ze hebben in het recente verleden geen veelheid aan criminele feiten gepleegd. De politiewoordvoerder had zoiets wel gesuggereerd, door te zeggen dat ze de lat heel hoog hadden gelegd voor de Tomorrowland-screening en dat alleen wie in het recente verleden geen criminele feiten pleegde, het festival niet binnenmag. Mijn drie cliënten hebben een blanco strafblad maar zijn nu wel gestigmatiseerd.”

Cafébaas

Eén van de cliënten is in het verleden wel heel vaak - een veertigtal keer - in contact gekomen met de politie. “Maar altijd als getuige”, zegt advocaat Wagner. “Die man was tot voor kort cafébaas. Bij elke ruzie in zijn café is hij door de politie als getuige gehoord. Hij was zelf nooit dader. Ondertussen is die man al geen cafébaas meer. Hij wil meer tijd voor zijn gezin en is weer gaan studeren.”

De tweede geweigerde die nu wel weer het festivalterrein zou opmogen, werkt in een kerncentrale. Hij kwam onlangs feilloos door de screening van de staatsveiligheid. “Omdat hij aanvankelijk geweigerd werd op Tomorrowland, kreeg hij ondertussen een andere taak in de kerncentrale. We hopen dat snel weer in orde te krijgen.”

Over de derde cliënt die nu toch naar Tomorrowland mag, wil advocaat Wagner niets zeggen. “Maar vergelijk hem met iemand die gewerkt heeft als buitenwipper. Dan kom je sowieso veel in contact met de politie, maar niet per se als dader.”

Extra controle

De drie mannen mogen nu toch naar Tomorrowland, na een extra screening. Dat is geen screening van hun dossier. Maar een echte “aftastende” politiecontrole aan de ingang van het festival. “Daar hebben de drie mannen geen probleem mee.”

Tomorrowland reageert enkel via een mededeling op de beslissing van de rechtbank: “We zijn buiten de zaak gesteld en we houden ons strikt aan de beslissing, raadgevingen en adviezen van de overheden. Wij zijn niet op de hoogte van de redenen waarom de personen de toegang werden ontzegd”, klinkt het bij de organisatie.

Problematisch

Enkele weken geleden raakte het nieuws bekend dat Tomorrowlandalle geregistreerde festivalgangers proactief laat screenen door de federale politie. Volgens Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, worden die veiligheidsmaatregelen genomen omdat veiligheidsniveau drie momenteel nog van kracht is in ons land. Toch stelde de Privacycommissie stelt zich echter vragen bij die praktijk en noemde de screening problematisch. “De screening werd geenszins door ons goedgekeurd”, klonk het bij de commissie.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen