© Shutterstock

Belgen van berg in Zweden gered dankzij noodsignaal dat opgepikt werd aan de andere kant van de oceaan

Een Belgisch koppel dat op wandel was in het Noord-Zweedse Norrbotten raakte in een lastig parket boven op een berg. Toen ze zondagmiddag geen uitweg meer zagen, zat er niets anders op dan een noodsignaal uit te sturen. In plaats van de Zweedse politie, kregen ze hulp van aan de andere kant van de oceaan.

mrra

“Nadat mijn vriendin op zaterdag erg ziek werd op de berg hebben we een rustdag ingepland”, liet de man van het koppel, een ervaren wandelaar, aan onze redactie weten. “De volgende middag hebben we een poging ondernomen om de vallei in te trekken naar meer beschut terrein.” Die poging moesten ze al snel onderbreken omdat zijn vrouw te zeer verzwakt was. Daarom stuurden ze een noodsignaal uit.

Het waren niet de Noren, maar de Amerikanen die het noodsignaal oppikten. De centrale van Houston in de Amerikaanse staat Texas kreeg het bericht door dat de twee een probleem hadden. Wat er precies aan de hand was, dat wisten ze niet, want de noodzender die de Belgische man bijhad, was er eentje waarmee je alleen signalen kon verzenden, maar geen gesprekken mee kon voeren. Maar de SPOT Emergency Tracker, liet wel perfect zien op welke locatie ze zaten: in het noorden van Zweden.

De Amerikaanse medewerkers aarzelden niet en ze probeerden meteen de lokale autoriteiten te contacteren. Geen sinecure, want in de buurt van Norrbotten is het niet zo simpel om een reddingsploeg tot bij de locaties in de bergen te krijgen. De noodcentrale in Houston communiceerde van aan de andere kant van de oceaan over de locatie van de verloren gelopen toeristen.

Uiteindelijk konden ze het koppel vinden en stuurden ze meteen een reddingsploeg via de lucht. Een helikopter pikte het echtpaar op, op de plaats waar zij beschutting hadden gezocht. De vrouw was licht onderkoeld en de twee eindigden in het Zweedse ziekenhuis. Het koppel maakt het goed, zo zegt de politie van Norrbotten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER