© BELGA

“Ziekenfondsen verkopen patiëntengegevens aan farmabedrijven”

De zeven ziekenfondsen in ons land verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Dat schrijft Apache donderdag. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de ziekenfondsen verenigt, benadrukt dat alles volgens de regels gebeurt.

De verkoop verloopt via het IMA. Het gaat om informatie over het aantal verpakkingen dat van bepaalde medicijnen wordt verkocht, hoeveel patiënten die gebruiken en de periode waarin de patiënten ze gebruiken. Informatie over de diagnose ontvangen de ziekenfondsen niet.

IMA-woordvoerder Joeri Guillaume onderstreept aan Apache dat de gegevens tweemaal worden gecodeerd, zodat farmaceutische bedrijven de identiteit van de patiënten niet kunnen achterhalen. Bovendien gaat het om statistische gegevens, die kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen.

Op beperkte schaal

Voorlopig gebeurt het nog op beperkte schaal, maar Guillaume voorspelt dat de inkomsten de komende jaren alleen maar zullen toenemen. “We hebben dit jaar een vijftal keer patiëntengegevens verkocht aan farmabedrijven, goed voor telkens 2.500 à 3.000 euro. In die prijs zitten onder meer de kosten verrekend voor de tijd die de analyse van de gegevens ons gekost heeft”, luidt het.

Volgens de IMA-woordvoerder verloopt alles volgens de regels van de kunst. “Bij elke verwerking en analyse van gegevens door het IMA of door andere instanties, moeten we een machtiging krijgen van de Privacycommissie. Daarbij moeten we de algemene principes van de privacywet respecteren en zorgen dat de veiligheid van de gegevens gewaarborgd is”.

Toch is een machtiging van de Privacycommissie niet altijd nodig, zegt Guillaume. “Als een aanvrager, zoals een farmaceutisch bedrijf of een academicus, wettelijk geen individuele gezondheidsdata mag verwerken en analyseren, kan het beheerscomité van het IMA, waarin alle ziekenfondsen vertegenwoordigd zijn, beslissen om een anoniem bestand toch door te verkopen. We zijn daar nu mee gestart”.

Bij het doorverkopen van de gegevens worden patiënten niet op de hoogte gebracht. Wettelijk gezien is daar volgens de Privacycommissie niets mis mee. “Als de gegevens volstrekt anoniem zijn, is er geen tussenkomst van de Privacycommissie en komt de privacywetgeving niet in beeld”, zegt voorzitter Willem Debeuckelaere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer