© AFP

Mohamed Abrini moet straf in België uitzitten

Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’, mag aan Frankrijk worden overgeleverd om daar terecht te staan voor zijn aandeel in de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, maar moet naar België terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Het Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat het Franse gerecht tegen de man had uitgevaardigd, is door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vorige maand uitvoerbaar verklaard maar de KI heeft daaraan wel de zogenaamde terugkeerclausule verbonden. Dat heeft Belga vernomen van meester Stanislas Eskenazi, de advocaat van Mohamed Abrini.

Mohamed Abrini werd opgepakt op 8 april in Anderlecht. De 31-jarige Belg werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Het Franse gerecht vaardigde eind april een Europees aanhoudingsbevelen (EAB) uit, waarin het Abrini beschuldigde van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en mededaderschap aan 132 terroristische moorden.

De Brusselse raadkamer verklaarde dat EAB op 9 juni uitvoerbaar maar diens advocaat ging in beroep en vroeg dat Abrini bij een eventuele veroordeling naar België zou kunnen terugkeren. Op 23 juni verklaarde ook de KI het EAB uitvoerbaar en weigerde die terugkeerclausule toe te passen. Dat arrest werd door het hof van cassatie verbroken en een tweede KI verklaarde op 20 juli het EAB wel uitvoerbaar en paste ditmaal wel de terugkeerclausule toe.

Het valt echter te betwijfelen of Abrini snel aan Frankrijk zal overgeleverd worden. De man is immers in België aangehouden zowel voor zijn aandeel in de aanslagen van Parijs als voor zijn rol bij de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER