© Photo News

Premie voor zestigplussers die het rustiger aan willen doen

Vanaf 2018 zullen bedrijven een voordelige premie kunnen geven aan zestigplussers die het rustiger aan willen doen.

san

Liever dan dat ze helemaal afhaken, hoopt de regering dat oudere werknemers straks sneller zullen kiezen om vier vijfde te gaan werken. Een nieuwe maatregel uit het federaal zomerakkoord moet die stap interessanter maken voor werknemers én bedrijven. Die laatste zullen een premie kunnen geven aan zestigplussers die ervoor kiezen om het rustiger aan te doen.

De premie wordt volledig vrijgesteld van sociale bijdragen en moet een deel van het loonverlies van de werknemer compenseren. Dat moet de zestigplussers over de streep trekken om toch aan een lager loon wat langer door te werken.

‘Zachte landingsbanen’, noemt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de nieuwe regeling. “We maken het wat aangenamer om te landen, zodat zestigplussers uiteindelijk niet plots moeten terugvallen op een uitkering. Het gaat dan over mensen die vier vijfde willen gaan werken, die willen overstappen van ploegenarbeid naar een dagjob of gewoon naar een andere, rustige functie”, zegt haar woordvoerster. Meer dan 280.000 werknemers komen volgens het kabinet in aanmerking.

In vergelijking met de vroegere landingsbanen komt de overheid weliswaar nergens tussen. “De premie is een afspraak tussen werkgever en werknemer”, benadrukt De Block. “In het bedrijf kiezen ze ook zelf hoe hoog die premie zal zijn. Het is vooral de bedoeling om er op een positieve manier voor te zorgen dat mensen aan het werk blijven. Dat moeten we niet alleen via sancties of taksen afdwingen.”

ING-taks

Dat laatste gebeurt nochtans ook. Zo komen er boetes voor bedrijven die geen moeite doen om 50-plussers aan het werk te houden en hen gewoon betaald thuis houden. De ‘ING-taks’, zo wordt de maatregel binnen de regering genoemd. Onder meer de bank ING en telecombedrijf Proximus kwamen begin dit jaar in het nieuws door hun opvallende beslissing om werknemers de kans te geven om gewoon thuis te blijven. “Het getuigt van weinig respect voor de ervaring en de talenten van die werknemers”, benadrukt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). De regering pakt die praktijk nu aan door van de bedrijven een boete of ‘activeringspremie’ te eisen bovenop het loon van de betrokken werknemers. Die kan oplopen tot maximaal 20% van het loon. Zo zijn er volgens de regering steeds minder excuses voor bedrijven die werkbaar werk niet ernstig nemen. ING-topman Erik Van Den Eynden noemde de kritiek van de regering gisteren niet correct: “Het gaat ook om een individuele keuze van het personeelslid om in te tekenen op het plan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer