Bloc Party speelt Marquee plat alsof het de eerste keer is

De Britten van Bloc Party hebben als afsluiter van de eerste festivalavond een headlinerwaardig concert gegeven. Met veel enthousiasme, uitstekend muzikaal werk en een bataljon hits kregen Kele Orekene en de zijnen de Marquee moeiteloos op de knieën. Er kon zelfs een fel gesmaakte sneer naar Rihanna af.

Rihanna begon maar liefst 50 minuten te laat aan haar langverwachte maar teleurstellende set op het hoofdpodium. Daardoor moest die andere headliner van vandaag, Bloc Party, beginnen voor een halflege tent én opboksen tegen de luide beats.

De nuchtere Britten starten klokvast en sober: zonder inleiding, gretig en met een simpele begroeting aan het publiek. Het contrast met de uitgejouwde popprinses uit Barbados kan haast niet groter.

Goesting

Vier jaar geleden is het dat Bloc Party op Pukkelpop stond, en aan de glimlach van frontman Kele Orekeke te zien is hij oprecht blij om opnieuw op het festival te staan "waar ik dierbare herinneringen aan koester". Kleurrijke Kele heeft traditiegetrouw voor een opvallend hemd gekozen. "Een luchtig exemplaar dat ik makkelijk kon openscheuren als ik het vandaag te warm had", zo vertrouwde hij ons toe in een gesprek voor de show.

Het eerste deel van de set is vooral voor recenter werk uit de laatste twee albums, "Hymns" en "Four". Wat opvalt, is het spelplezier van de hele groep, in de nieuwe constellatie. In het interview vooraf bewierookte zanger Kele de kwaliteiten van zijn nieuwe bassist en vooral nieuwe drumster Louise. "Amper 22, maar zonder twijfel de beste en meest getalenteerde drummer met wie ik ooit heb samengewerkt", zo klonk het. Bloc Party speelt gefocust en met de energie van een bende nieuwkomers.

"Boeh Rihanna"

Bloc Party speelt gefocust, energiek en solide: een verademing na de teleurstellende show van Rihanna. Zanger Kele zou voor zijn eigen optreden nog snel een kijkje zijn gaan nemen aan de mainstage, maar kan de divastreken van de Amerikaanse ook maar matig smaken.

"This one is for Riri", zo laat hij aan het begin van zijn optreden weten. Wanneer die uitspraak op boe-geroep wordt onthaald, knikt hij instemmend "that's right, booh her". De Marquee eet dan al uit zijn hand.

Hits

In het tweede deel van de set wordt -zo mogelijk- nog een versnelling hoger geschakeld, met achtereenvolgens "Banquet" en "One more chance". Het publiek deint op en neer en zingt zijn stembanden schor. Het feest is nu echt begonnen. 

Via nieuwere single "The love within", die beter gedijt in festivalcontext dan op de radio, gaat het naar de finale met kleppers "Flux", "an old song, we hope you remember"  en "Helicopter". Afsluiter is een fel gesmaakt "Ratchet", "the one more rocket left in our pocket", aldus Okereke. Headlinen doe je zo, dus.

Met een stevige knuffel voor zijn gitaar, en complimenten voor het Belgische publiek gaat de eerste Pukkelpopdag de nacht in. Morgen graag meer van dat.

YMDI

Bekijk hier het interview met frontman Kele Okereke

Meest gelezen