© Photo News

Ook bij beloften Deens goud op EK

Casper Pedersen heeft voor eigen volk het Europees kampioenschap op de weg voor beloften gewonnen. De Deen toonde zich na 160,8 km de sterkste van een kopgroep van vier die nipt voorop bleef. Het zilver ging naar de Fransman Benoït Cosnefroy die op twee seconden finishte, brons was er voor Marc Hirschi uit Zwitserland. Jasper Philipsen sprintte naar een achtste plaats.

De wedstrijd werd in de beginfase ontsierd door heel wat valpartijen, onder meer wereldkampioen tijdrijden bij de beloften Kasper Asgreen, moest na een val de wedstrijd verlaten. Na een nerveus wedstrijdbegin, met ook veel lekke banden, vormde zich na zo’n 50 km een kopgroep met vier renners: Alessandro Pessot, Darrah O’Mahony, Mathias Krigbaum en onze landgenoot Robbe Ghys. Later sloten ook Patrick Gamper, Pascal Eenkhoorn en de Rus Komin aan.

Snelle Philipsen

Maar op het snelle parcours was het moeilijk om voorop te blijven en iets voor halfweg koers volgde een samensmelting. Het sein voor enkele andere renners om hun kans te gaan. Zes renners reden weg, deze keer was er geen landgenoot mee. Ook deze groep zou niet voorop blijven en op 50 km van het vormde zich een nieuwe kopgroep van 13 met Senne Leysen er bij. Meer dan 15 seconden hadden ze nooit, wel maakte Jasper Philipsen met nog twee anderen de sprong naar voren.

© REUTERS

Meteen hielden ze vooraan de benen stil met de komst van onze snelle landgenoot en op 26 km van de finish sloot het peloton weer aan. Wat later sloop een groep van vier weg: Benoît Cosnefroy (Frankrijk), Marc Hirschi (Zwitserland), Casper Pedersen (Denemarken) en Petr Rikunov (Rusland). De organisatie was even zoek in het peloton en snel groeide hun voorsprong naar een halve minuut. Op 3 km van het eind telden de vluchters nog steeds 29 seconden bonus, de achtervolging liep mank, al leek het peloton het op 1 km dan toch te gaan halen. Toen ze heel dicht kwamen, zette Pedersen van ver de sprint in en bleef hij vooruit. Zijn metgezellen werden twee, drie en vier. De sprint van het peloton werd gewonnen door de Noorse wereldkampioen Kristoffer Halvorsen. Philipsen werd achtste.

Pedersen volgt op de erelijst Alexandr Riabushenko op. Het is al de vierde gouden medaille voor de Denen op dit EK.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer