Direct naar artikelinhoud

Slagroomspuit ontploft in gezicht: vrouw krijgt 1,1 miljoen euro schadevergoeding

Enkele maanden geleden overleed de bekende Franse lifestyleblogster en model Rebecca Burger nadat een spuitbus van dezelfde fabrikant ontplofte.Beeld Instagram Rebecca Burger

Een Franse vrouw die een schedelbreuk opliep door een ontplofte spuitbus voor slagroom kreeg door de rechter in het Franse Montauban een schadevergoeding van 1,1 miljoen euro toegewezen. Het incident met de toen 30-jarige Emilie Lada gebeurde in 2013. De vrouw lijdt sindsdien aan geheugenverlies en verloor haar smaak- en geurzin. Enkele maanden geleden overleed de bekende Franse fitnessblogster en model Rebecca Burger nadat een spuitbus van dezelfde fabrikant ontplofte en een onderdeel ervan haar borstkas binnendrong.

Lada was mousse aan het maken toen de spuitbus met slagroom die ze vasthield ontplofte en het plastic deksel in haar gezicht schoot. Haar man en twee kinderen waren op dat moment ook in de keuken. De vrouw werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand was levensbedreigend, maar Lada herstelde.

Blijvende gebreken
Haar gezicht werd gereconstrueerd, maar ze liep blijvende gebreken op. Die werden ernstig genoeg geacht om haar een schadevergoeding toe te kennen. Die moet betaald worden door de importeur van de spuitbus, het bedrijf F2J en diens verzekeraar AXA, zo vonniste de rechtbank.

Sinds 2013 waren er 60 ernstige ongevallen met ontploffende slagroomspuitbussen van verschillende merken, zo voerde de advocaat van Lada aan. De Franse consumentendienst heeft het publiek gewaarschuwd dat dergelijke spuitbussen gevaarlijk zijn omdat ze niet bestand zijn tegen de druk van de koolstofdioxide. De advocaat van Lada, Emilie Petitgirard, zei dat de hoge schadevergoeding tegenover "een weggegrist leven" staat.

"Deze jonge vrouw kan niet meer werken, ze lijdt aan geheugenverlies en heeft geen smaak- of geurzin meer", aldus Petitgirard. Daarnaast liep ze ook nog hersentrauma's op en heeft ze moeite haar leven te organiseren. "Een deel van haar gezicht werd weggerukt door de ontploffing, maar de artsen hebben geweldig werk geleverd en de zichtbare schade is nu minimaal", stelt Petitgirard.

Deze jonge vrouw kan niet meer werken, ze lijdt aan geheugenverlies en heeft geen smaak- of geurzin meer. Daarnaast liep ze ook nog hersentrauma's op en heeft ze moeite haar leven te organiseren. Een deel van haar gezicht werd weggerukt door de ontploffing
Advocaat Petitgirard

Verzekeraar in beroep

De spuitbussen werden op de markt gebracht onder de merknaam Ard'Time, maar enkel de importeur en de verzekeraar moeten de schadevergoeding ophoesten. Naast de 1,1 miljoen euro voor Lada moeten ze ook 10.000 euro schadevergoeding aan zowel haar man als haar twee kinderen, die getuige waren van het incident.

Verzekeraar AXA heeft al beroep aangetekend tegen de uitspraak. Zij voeren aan dat de Franse supermarktketen Auchan mee zou moeten opdraaien voor de schadevergoeding, gezien zij de spuitbus verkochten. De spuitbus werd door de fabrikant in maart 2013 uit de handel genomen. Volgens de rechtbank trof de supermarkt geen schuld.

"Schandelijke inefficiëntie"
In juni stierf de Franse Instagramster Rebecca Burger na een gelijkaardig incident met een slagroomspuit. De 32-jarige vrouw kreeg een hartaanval nadat een onderdeel van de spuitbus haar borstkas binnendrong. De familie van de vrouw zette op Instagram een foto van de spuitbus met de waarschuwing "gebruik dit product niet, er zijn al tienduizenden onbetrouwbare toestellen in omloop".

Dat vier jaar na het incident waarbij Emilie Lada zwaar verminkt raakte een andere vrouw door hetzelfde product van hetzelfde merk stierf, noemt Petitgirard "schandelijke inefficiëntie".

"Dit toont aan dat hun terugroepcampagne volslagen vruchteloos was", stelt Petitgirard.