Direct naar artikelinhoud
Mensensmokkel

Francken wil "businessmodel van mensensmokkelaars doorbreken" en ziet twee pistes

Staatssecretaris Theo Francken.Beeld BELGA

Staatssecretaris Francken (N-VA) is het eens met de kritiek van UNHCR-topman Cochetel dat er meer nodig is in de strijd tegen mensensmokkelaars. "Het is nog te veel symptoombestrijding." Maar Francken heeft andere oplossingen voor ogen.

Vincent Cochetel van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sprak harde taal in deze krant. "Europese beleidsmakers praten veel over mensensmokkel, maar laten concrete kansen liggen om die doelmatig te bestrijden."

Volgens Cochetel kan en moet Europa de tegoeden van mensensmokkelaars bevriezen, hun huizen in beslag nemen en hen arresteren. Mensensmokkelaars gebruiken immers bankrekeningen in Europese landen en investeren in Europees vastgoed. 

Hoogleraar Europees en internationaal strafrecht Gert Vermeulen (UGent) wijst erop dat landen zoals België vaak niet bevoegd zijn om dat geld in beslag te nemen, zelfs als het op rekeningen in ons land zou staan.

"Overheden kunnen niet zomaar geld confisqueren", zegt Vermeulen, "Er moet eerst een land een onderzoek opstarten naar mensensmokkel, maar die inbreuk gebeurt meestal buiten België of zelfs buiten Europa."

De kabinetten Binnenlandse Zaken en Justitie wijzen erop dat er de afgelopen jaren maatregelen zijn genomen. Zo heeft Koen Geens (CD&V) de wet op bijzondere opsporingsmethoden uitgebreid voor onderzoeken naar mensensmokkel, zodat telefoontaps mogelijk zijn.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt dat mensensmokkelaars ook worden aangepakt met Operatie Sophia, de marine-operatie op de Middellandse Zee, maar hij nuanceert dat zelf.

"Aangezien we nog steeds niet in de territoriale wateren van Libië kunnen opereren, blijft de operatie beperkt tot het vergaren van informatie en het vernietigen van aangetroffen smokkelboten", zegt Francken. "Daardoor is de strijd tegen mensensmokkelaars nog te veel symptoombestrijding."

'De strijd tegen mensensmokkelaars is nog te veel symptoombestrijding'
Staatssecretaris Theo Francken

Net als Cochetel vindt Francken dat we "het businessmodel van mensensmokkelaars moeten doorbreken". Hij ziet twee pistes daarvoor. "Ofwel door een onmiddellijke terugkeer vanuit de EU, ofwel door het onderscheppen van bootjes waarna de mensen worden teruggebracht naar de Afrikaanse kust."

Het terugsturen van migranten noemde Vincent Cochetel nochtans "problematisch" in zijn interview met De Morgen. De opvangfaciliteiten in landen zoals Libië beantwoorden niet aan internationale standaarden en er is geen wettelijke en veilige doorgang voor wie recht heeft op het vluchtelingenstatuut.