Al drie jaar is er een gigantisch gat in de Kerkstraat, verzekering stelt herstelling opnieuw uit

© vrs

© vrs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De verzekering van architect Jan Peeters heeft de herstelling van het drie jaar oude gat in de Kerkstraat in Landen opnieuw laten uitstellen. “Opnieuw kunnen we onze beloftes niet nakomen”, reageert burgemeester Vander Schelde verbolgen.

Raf Vanmechelen

Al meer dan drie jaar lang is het grote gat in de Kerkstraat in Landen een doorn in het oog van de Landenaren, de passanten én het stadsbestuur. Een ondergrondse verzakking is de oorzaak en ondertussen zijn er al negen betrokken partijen in het dossier. “Toen de zaak voor de rechtbank kwam hadden we zelfs niets meer in de pap te brokken”, zegt burgemeester Iris Vander Schelde. “De gerechtsexpert heeft zijn onderzoek al maanden geleden afgerond, maar we zijn weer geen stap verder. De site is dan wel vrijgegeven door de rechtbank maar we zijn terug bij af.”

Maandag starten

Het stadsbestuur van Landen was de ongemakken beu en een aannemer zou maandag starten om alles te herstellen. De rekening zou daarna wel worden verhaald op wie door een rechter verantwoordelijkheid werd gesteld. En die waaier aan partijen is erg groot, maar liefst negen partijen -van aannemer en architect tot de nutsmaatschappijen- zijn betrokken in het dossier rond de verzakking.

Fouten

Ook architect Jan Peeters, mee verantwoordelijk voor de realisatie van het aanpalende appartementsgebouw, is een van die partijen. “Maar ik wil onderstrepen dat het niet ik ben die een verzoekschrift indiende. Het is mijn aansprakelijkheidsverzekering die de procedure startte, zij kiezen zelf hun strategie en advocaat. Volgens de maatschappij gebeurden er fouten in de hele procedure rond de expertise en de verslaggeving die daarop moest volgen”, zegt architect Peeters. De rechter beval om de werken maandag niet te laten starten. De verzekering van de architect kan mogelijk mee opdraaien voor de kosten en lijkt dat te willen voorkomen door de herstelling af te laten blazen.

Verveeld

“Over de vragende partijen of verantwoordelijkheden spreek ik me niet uit”, aldus de burgemeester. “Vast staat wel dat we erg verveeld zitten met deze situatie. We maken ons belachelijk. Het gat zou, doordat wij onze verantwoordelijkheid wel namen, nog voor de start van het nieuwe schooljaar hersteld worden. Dat komt ieders veiligheid ten goede.”

Verbolgen

Ook schepen van Openbare Werken, Didier Reynaerts (Open VLD), reageert verbolgen. “Er zijn daar maandag machines toegekomen die alleen al duizend euro kosten aan transportkosten. Al op 12 juli werd de site door de expert vrijgegeven en vorige week donderdag werd er pas een verzoekschrift tot staking ingediend, dat is toch frappant. Ik kan niets anders doen dan me bij de beslissing van de rechter neerleggen.”

September

Door de zomervakantie kunnen de gerechtsexpert en de verzoekende partij pas op 17 september gehoord worden door de rechter. Tot dan zal er al zeker niets meer bewegen in de Kerkstraat. “Ik durf geen uitspraken meer doen. Blijkbaar voelt er een partij nu een bui hangen en moeten daar heel wat mensen nadeel van ondervinden”, besluit de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen