Baksteen valt uit plafond: kerk voor onbepaalde tijd gesloten

© credit

© credit

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Sint-Gaugericuskerk in het centrum van Pamel is voor onbepaalde tijd gesloten. Anderhalve week geleden viel er een baksteen van het plafond naar beneden en even later werden er scheuren in het plafond ontdekt. De pastoor wil geen risico's nemen.

Dieter Hautman

Op vrijdag 28 juli ontstonden de eerste problemen in de kerk langs de Brusselstraat in Pamel. Zo'n half uur voor er een huwelijk zou plaats vinden, bleek dat er een halve baksteen vanuit het plafond van de linkerzijbeuk naar beneden was gevallen. “De koster had net alles klaar gezet voor het huwelijk”, zegt pastoor Hans Decancq. “En toen ik nog even alles ging nakijken, zag ik puin op een stoel liggen. Toe ik naar boven keek, zag ik dat er een stukje uit het plafond was gevallen.”

Het huwelijk kon wel nog doorgaan in de kerk en tijdens het weekend gingen er nog een begrafenis en twee misvieringen door. “We hadden de zijbeuk waar het stuk steen naar beneden was gevallen wel afgesloten voor het publiek”, legt de pastoor uit. “Er was dus op geen enkel moment gevaar voor de bezoekers.”

Levensgevaarlijk

Toch is de kerk intussen voor onbepaalde tijd gesloten. De pastoor neemt het zekere voor het onzekere. “De dagen nadien had ik er mijn verrekijker bijgehaald om het plafond te controleren. Met het blote oog was dat moeilijk, want het gaat om een hoog plafond en er is nogal wat tegenlicht. Maar toen ik een kijkje van dichterbij nam, zag ik dat het plafond vol scheuren zit. Eigenlijk hebben we dus geluk gehad dat er verder niets meer naar beneden is gevallen. We mogen ook van geluk spreken dat er geen volk in de kerk zat toen die baksteen naar beneden viel, want vanop die hoogte zou dat wel eens levensgevaarlijk kunnen zijn”, aldus pastoor Hans Decancq.

Monumentenwacht werd erbij geroepen om de situatie in te schatten en de experts gaven pastoor Decancq het advies om de zijbeuk af te sluiten. “Maar om geen enkel risico te nemen hebben we de kerk helemaal afgesloten. Voor hetzelfde geld gebeurt er helemaal niets, maar je kan dat risico echt niet nemen. Daarom zullen de kerkdiensten die normaal gezien in Pamel doorgaan, nu een tijdje in de kerk van Ledeberg plaatsvinden”, aldus de pastoor.

Wanneer de Sint-Gaugericuskerk weer opent, is voorlopig onduidelijk. “De dienst monumentenzorg moet nu verder onderzoeken hoe alles te herstellen valt. Er moeten ook offertes opgemaakt worden en het blijft afwachten hoeveel de herstelling zal kosten. We weten ook nog niet hoe de barsten konden ontstaan”, aldus pastoor Decancq.De Sint-Gaugericuskerk is een opvallend bouwwerk in het Pajottenland. De gele gevel en hoge toren die van ver te zien is heeft het centrum van Pamel haar typische uitstraling. De kerk werd gebouwd in 1903. In 1921 werd ze plechtig ingewijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen