© AFP

Aardbeving en grondverschuiving in China: 44 doden en honderden gewonden

Bij een aardbeving en een grondverschuiving zijn in China minstens 44 mensen om het leven gekomen en liepen zeker 270 anderen verwondingen op. Tien uur na de dodelijke aardbeving in de provincie Sichuan in het zuidwesten schudde een tweede aardschok woensdag het noordwesten van het land door elkaar. Daar zijn voorlopig geen doden gemeld. Bij de aardbeving in Sichuan zijn tot dusver 19 doden geteld. Minstens 247 mensen raakten gewond, waarvan er 40 erg aan toe zijn. Ook buitenlandse toeristen bevonden zich onder de gewonden.

Bij een grondverschuiving, die door zware neerslag voor de aardbevingen gebeurde, kwamen in het dorp Gengdi in Sichuan 25 mensen om het leven, aldus het staatspersagentschap Xinhua. De nieuwe aardschok van woensdagmorgen in de regio Xinjiang had met de aardbeving van de avond voordien in Sichuan niets te maken omdat het om verschillende tektonische platen gaat, verklaarden seismologen. De aardbeving met een kracht van 6,6 op de Schaal van Richter rukte de mensen in de regio Xinjiang uit hun slaap. Het getroffen gebied was het dunbevolkte district Jinghe in de autonome Mongoolse prefectuur Bortala. Daar werden 32 mensen verwond. De nieuwe aardschok was ook in de 400 kilometer westelijk gelegen regionale hoofdstad Ürümqi te voelen.

Toeristische trekpleister

Bij het ochtengloren kon woensdagmorgen pas echt begonnen worden met de bergings- en opruimwerkzaamheden. De aardbeving met een magnitude van 7,0 vond dinsdagavond plaats in het gebied van het natuurpark Jiuzhaigoun. Minstens vijf van de doden waren bezoekers van de vooral tijdens de vakantieperiode populaire toeristische trekpleister met zijn landschap in kalksteen en natuurlijke watervallen. Bij de evacuaties werden duizenden toeristen in veiligheid gebracht. Volgens de eerste vaststellingen werden minstens twee buitenlandse toeristen gewond. Een 18-jarige Fransman werd door een vallende steen aan beide benen verwond, terwijl een Canadese vrouw een lichte hoofdwonde opliep, aldus Xinhua. De Fransman kreeg steensplinters in het rechterbeen en moest onmiddellijk geopereerd worden om een infectie te vermijden.

Meer dan 1.200 reddingswerkers en vier helikopters werden ingezet. Bovendien werden honderden soldaten en medisch personeel naar het aardbevingsgebied gestuurd. In de provincie zijn in 2008 bij een zware aardbeving met een magnitude van 8,0 in Wenchuan, dat slechts 200 kilometer van Jiuzhaigou verwijderd ligt, meer dan 80.000 mensen om het leven gekomen.

De regio bevindt zich aan de zuidwestpunt van het Qinghai-Tibetaans Plateau en is een van de meest actieve aardbevingsgebieden van China. In april 2013 waren bij een aardbeving in Lushan ongeveer 360 kilometer bezuiden Jiuzhaigou 196 mensen om het leven gekomen.

Door de vele aardbevingen komen de hellingen van het heuvelachtige gebied van Sichuan los, zodat de zomerse stortbuien ook gemakkelijk grondverschuivingen veroorzaken.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer