Amper 1% van Antwerpse steuntrekkers betrapt op sociale fraude

Slechts 152 klanten van het Antwerpse OCMW zijn vorig jaar betrapt op sociale fraude. Dat is net geen 1% van het aantal OCMW-klanten. De cijfers komen van de administratie van het Antwerpse OCMW en werden opgevraagd door OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a).

svw

Volgens Peeters komt het cijfer niet overeen met het beeld dat sommige beleidsmakers willen ophangen over sociale fraude bij OCMW-klanten. “Er blijven mensen die de boel trachten te belazeren, maar zulk misbruik veralgemenen is de waarheid geweld aandoen”, zegt de sp.a’er. “Politici die dit gebruiken om zware besparingsoperaties in de sociale zekerheid te rechtvaardigen, bezondigen zich aan demagogie.”

© WAS

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) bevestigt dat Antwerpen op het vlak van sociale fraude beter scoort dan andere steden. Toch plaatst hij vraagtekens bij het cijfer. “Sociale fraude voor mensen met de dubbele nationaliteit is zeer moeilijk op te sporen. Mensen die over eigendommen en middelen beschikken in landen waar we de kadastergegevens niet kunnen inkijken, zijn haast onmogelijk te controleren. Die landen weigeren vaak medewerking.”

Lees het hele artikel in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER