© Shutterstock

'Eens een bedrieger, altijd een bedrieger' zou wel eens kunnen kloppen

Achter de meeste cliché's gaat ook vaak - toch voor een deel - de waarheid schuil en dat blijkt niet anders te zijn voor 'eens een bedrieger, altijd een bedrieger'. Nieuw onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat wie zijn partner al eens heeft bedrogen, flink meer de kans loopt om dat in de toekomst opnieuw te doen.

flb

Uit een studie, die werd gepubliceerd in 'Archives of Sexual Behaviour', blijkt dat je beter uit je doppen kijkt als je een relatie aanknoopt met iemand die heeft toegegeven eerder zijn of haar partner te hebben bedrogen. Daarbij werd aan 484 deelnemers gevraagd of ze zelf trouw waren en of ze hun partner ervan verdenken ontrouw te zijn. Ook hun relationele verleden kwam aan bod.

De resultaten toonden aan dat personen die eerder een scheve schaats hadden gereden tot drie keer meer kans liepen om in hun volgende relatie hetzelfde te doen. Diegene die wisten dat ze voordien bedrogen waren geweest, kregen op hun beurt twee keer zo vaak met de pech af te rekenen dat het hen in hun volgende relatie weer overkwam. Eenmaal er bovendien een wantrouwen is, bleek dat ook moeilijk om van je af te zetten. Wie zijn eerste partner van ontrouw had verdacht, bleek dat ook vier keer vaker te doen in de relaties die daarop volgden.

Minder slecht

Een van de redenen waarom dit zo blijkt te zijn, is omdat als we een leugen vertellen ons brein er aan went. Na een verloop van tijd worden de leugens dan ook groter, klinkt het in een studie die werd gepubliceerd in 'Nature Neuroscience'. Het komt ongeveer hierop neer: de eerste keer dat je iemand bedriegt voel je je waarschijnlijk rotslecht, maar als het opnieuw gebeurt, zal je je al net iets minder slecht voelen.

"In het geval van seriële bedriegers zou het wel eens kunnen zijn dat ze zich initieel wel slecht voelden, maar het vervolgens zo vaak hebben gedaan dat ze zich aan hun gewoonte hebben aangepast en zich niet langer miserabel voelen", zegt co-auteur Neil Garrett, verbonden aan de universiteit van Princeton. "Een andere mogelijkheid is dat ze zich in de eerste plaats nooit slecht hebben gevoeld over dat bedrog."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer