Massale steun voor populaire wafelverkoper die vergunning kwijt is

© if

De uitbater van het wafelkraam aan het Park’s Café in het centrum van Halle mag komende herfst en winter niet langer wafels verkopen. Op Facebook wordt opgeroepen om hem toch een vergunning te geven. “Maar dat zou niet eerlijk zijn”, zegt burgemeester Dirk Pieters (CD&V).

Jelle Schepers

Pierre ‘De Wafelman’ Di Nanno heeft van het stadsbestuur van Halle geen vergunning gekregen om komende herfst en winter zijn wafelkraam neer te poten ter hoogte van het Park’s Café aan de Basiliekstraat in Halle. Pierre stond er de afgelopen vijf jaar, telkens van oktober tot maart, elke dinsdag tot en met zaterdag. Daarvoor een vergunning krijgen, was de afgelopen vijf jaar volgens Pierre nooit een probleem. Dat hij deze keer geen toestemming krijgt, kwam als een verrassing.

‘Oneigenlijk’ gebruik

“Zoals elk jaar zorg ik al in de maand mei dat alle nodige aanvragen ruim op tijd binnen zijn bij de betrokken stadsdienst”, zegt Pierre. “Normaal kreeg ik na een maand tot anderhalve maand antwoord. Maar dat was eind juli nog niet het geval, waarna ik zelf begon te bellen. Uiteindelijk kreeg ik een heel korte mail van de verantwoordelijke waarin gewoon stond dat ik geen nieuwe vergunning krijg.”

Het is voor Pierre extra wrang dat het stadsbestuur hem gevraagd heeft om in september op het feest voor de nieuwe inwoners een wafelenbak te organiseren. Op Facebook is intussen de steunpagina ‘Wij Willen Wafelman In Onze Stad’ opgericht, en zowat 900 mensen willen duidelijk niet dat Pierre vertrekt.

Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) zegt dat de Wafelman wist dat er een dag zou komen dat zijn vergunning niet meer zou worden verlengd. “Jaren geleden hebben we het Park’s Café een terrasvergunning gegeven”, zegt Pieters. “Maar in plaats van tafeltjes en stoelen, werd het terras ingenomen door een wafelverkoper. Dat ‘oneigenlijke’ gebruik werd eerst nog door de vingers gezien. We vonden het sympathiek en wisten dat er met de geplande vernieuwingswerken in de Basiliekstraat moeilijke tijden aanbraken. Maar bij het afleveren van de vergunning werd wel steeds gemeld dat er geen verlening zou volgen eens de werken in de straat afgerond waren.”

Verlenging

Volgens Pieters heeft de wafelverkoper intussen genoeg tijd gehad om een alternatief te vinden. “Zo zou hij bijvoorbeeld terechtkunnen in een van de leegstaande ruimtes in het centrum. Het zou alvast niet eerlijk zijn hem een nieuwe vergunning te geven. Want als we hem toelaten, moeten we ook elke andere vraag van ambulante handel positief beantwoorden.”

Pierre ‘De ‘Wafelman’ laat alvast weten dat er hem nooit gezegd is dat er een ‘termijn’ stond op de verlenging van zijn vergunning. “Dat is mij nooit gezegd”, aldus Pierre. “Ik heb trouwens ook overwogen om een pand te betrekken, maar stelde vast dat dit absoluut niet haalbaar is. Ik doe deze job maar zes maanden per jaar. Daarvoor een pand huren, dat moet voldoen aan zeer strenge normen, is niet rendabel. Ik hoop dat er alsnog een oplossing uit de bus kan komen voor mijn wafelkraam. De massale steun op Facebook doet mij alvast bijzonder veel deugd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen