Direct naar artikelinhoud
vacature.com

In deze jobs kan u flexibel werken

Flexibel werken vindt steeds meer ingang in de Belgische bedrijfswereld.Beeld Shutterstock

Doet alleen al de gedachte aan een 9-tot-5-baan u gruwelen? Dan bent u niet de enige: heel wat werknemers kiezen voor flexibele of alternatieve uurroosters om zo meer tijd aan het gezin of specifieke hobby's te kunnen besteden.

Werkbaar/wendbaar werk

De wet voorziet dat er met flexibele uurroosters gewerkt kan worden. Dat betekent dat men uurroosters kan samenstellen waarbij de arbeidsduur mag afwijken tot maximum 5 uur per week en maximum 2 uur per dag (boven of onder de dag-/weekgrens die in de uurroosters van het arbeidsreglement zitten). De maximale grenzen zijn evenwel 45 uur per week en 9 uur per dag. Sinds de wet ‘Werkbaar en Wendbaar werk’ van februari 2017 is de referteperiode van ‘het stelsel van de kleine flexibiliteit’ (artikel 20bis) vastgelegd op 12 maanden. U kan als werknemer dus werken met flexibele uurroosters, in piek- en dalperiodes, gesteld dat u gemiddeld 38u per week werkt gespreid over het jaar (of tenzij anders vastgelegd in een cao).

De volgende jobs lenen zich perfect tot flexibel werken

Onderhoudstechnieker

Als onderhoudstechnieker bent u mee verantwoordelijk voor de productieketen en voor de technische installaties. Die laatste rekenen op u voor onderhoud – een flink deel van uw job is het preventief voorkomen van pannes. Omdat in veel bedrijven de productieketen 24/7 doordraait, betekent dit dat heel wat onderhoudstechniekers wisselende uurroosters hebben, (vroege of late shift en weekendwerk).

Werfleider

Als werfleider zorgt u er in samenwerking met de aannemer en/of projectleider voor dat een (bouw)project op een correctie manier tot stand komt. U bent verantwoordelijk voor de veiligheid, het personeel, het materieel en ziet erop toe dat alles binnen de vooropgestelde termijn gebeurt. De werf slaapt zelden, en hetzelfde geldt voor u. Dit is een job met veel verantwoordelijkheid voor m/v’s met flink wat haar op de tanden, maar afwisselend is het zeker wel.

Service ingenieur of service monteur

Als service ingenieur of service monteur gaat u vooral de baan op om bij klanten machines en installaties te plaatsen. U blijft ook ter plaatse tot alles naar behoren functioneert, u kan snel potentiële problemen analyseren én ze à la minute ook oplossen. Een beetje klantvriendelijkheid is altijd handig meegenomen – niemand krijgt graag een norse werkmens over de vloer – en u kijkt logischerwijs niet voortdurend op uw horloge zodra het 17u gepasseerd is.

Logistiek bediende

Als logistiek bediende staat u in voor de organisatie van logistieke transporten. Dat betekent dat u transportplanningen opmaakt en ervoor zorgt dat de leveringstijden gerespecteerd worden. Geen sinecure in dit ongevalgevoelig fileland; u zal meer dan vaak aan crisismanagement moeten doen en snel moeten ingrijpen als er een probleem opduikt. Aangezien heel wat transporten tegenwoordig in de ‘daluren’ gebeuren (’s avonds en ’s nachts) heeft dat ook gevolgen voor uw werkritme.

IT medewerker

Als IT’er zorgt u ervoor dat de ICT-infrastructuur van uw bedrijf – 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 - goed functioneert. Wanneer collega’s problemen signaleren, zorgt u voor een snelle oplossing.

Zorgkundige/verpleegkundige

Wie voor de zorgsector kiest, weet dat hij/zij geen 9-tot-5-job krijgt. Hoewel nachtarbeid in principe verboden is in ons land, worden er voor enkele sectoren uitzonderingen gemaakt, waaronder logischerwijs ook de zorgsector. Patiënten moeten immers de klok rond verzorgd kunnen worden.

Horecamedewerker

In de horeca werken kan op ieder uur van de dag: in de vroege uurtjes om mensen hun ontbijt te serveren, ’s middags om een lekkere lunch voor te schotelen, in de namiddag in een koffieshop, ‘s avonds voor een heerlijk diner en in de late uurtjes in een lounge- of wijnbar. Onregelmatige werktijden hoort nu eenmaal bij werken in de horeca. Als u er niet mee zit om te werken terwijl anderen eten, chillen of feesten, dan biedt de horeca wel wat mogelijkheden.

Lees ook:

10 jobs waar je wél goed verdient en toch niet moet lopen stressen

Belgische werknemers hebben minder energie en meer stress

6 goed betaalde deeltijdse jobs

Bron: vacature.com.