Vandalen leven zich uit op Gents erfgoed: zuilen omgeduwd en standbeeld onthoofd

© bst

© BST

© bst

© bst

© BST

© BST

© BST

© BST

© BST

© BST

© BST

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandalen hebben in de Sint-Baafsabdij, een van de oudste gebouwen van de stad, heel wat erfgoed beschadigd. Ze braken binnen in de tuin en duwden – ogenschijnlijk voor de lol – stokoude, loodzware zuilen om. “Beter beveiligen? We moeten ons erfgoed toch kunnen laten zien?”

Bert Staes

Zuilen liggen kriskras op het gras. Een gebeeldhouwd hoofd dat nog op de gevel van het vroegere Zuidstation heeft gestaan, is van zijn voetstuk geduwd. Grafstenen zijn in stukken. Het is geen fraai zicht momenteel in de tuin van de Sint-Baafsabdij aan Portus Ganda.

De abdij, die onder meer de ‘oudste muur van Gent’ huist, ligt er altijd wat vervallen bij. Het is nu eenmaal een ruïne. Maar dit is duidelijk het werk van vandalen. Op een zaterdagnacht begin juli zijn onbekenden binnengedrongen in de afgesloten tuin van de abdij en hebben ze zich laten gaan.

“Het is niet duidelijk hoe ze binnen geraakt zijn. De tuin is volledig ommuurd”, zegt cultuurschepen Annelies Storms (SP.A). De abdij wordt momenteel gebruikt als tentoonstellingsruimte voor de foto-expo 80 Days of Summer. Fotograaf Michiel Hendryckx toonde er dit jaar ook al zijn beelden.

Camera’s

De politie is erbij gehaald en onderzoekt het incident als een inbraak, met vandalisme. Maar er zijn geen camerabeelden of aanwijzingen. Het gaat niet om essentiële stukken. De abdij was tot ongeveer tien jaar geleden een museum voor stenen voorwerpen. “Toen dat is gesloten, zijn de waardevolle stukken verhuisd naar het Stam”, zegt Storms.

“Nachtelijke bezoekers zijn niet nieuw”, zegt John Vandaele van de Buren van de Abdij, een bewonersgroep. “De politie belde me al eens omdat mensen ’s nachts in de abdij binnen waren geglipt, maar niet meer buiten raakten. Ze hadden de sleutel nodig. Het blijft een plek met een grote aantrekkingskracht. Soms loopt dat slecht af.”

Moeten de erfgoedstukken dan ergens anders bewaard worden? “Er is sociale controle, maar niet ’s nachts natuurlijk”, zegt Vandaele. “We kunnen er moeilijk de hele tijd een agent zetten.”

“Overdag zijn er erfgoedbewakers, ’s nachts gaan de deuren dicht. En de refter van de abdij, waar de tentoonstellingen zijn, kreeg al extra bewaking. We nemen dus wel maatregelen om dit te voorkomen”, zegt Storms.

“Maar de tuin is volledig ommuurd. Je moet echt moeite doen om er binnen te raken. En we moeten onze erfgoedstukken toch kunnen laten zien?” De Stad wil bekijken of de stukken toch geen andere plaats moeten krijgen. “Maar dat zal echt niet voor volgend jaar zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen