Direct naar artikelinhoud
privacy

Zwarte doos onder bureau: bankpersoneel Barclays schrikt van "Big Brother-achtig toezicht"

Zwarte doos onder bureau: bankpersoneel Barclays schrikt van "Big Brother-achtig toezicht"
Beeld REUTERS

Personeel van de Britse grootbank Barclays is opgeschrikt door onder de bureaus aangebrachte zwarte dozen. Bij navraag bleek het te gaan om bewegings- en warmtesensoren waarmee het bedrijf kan vaststellen wie al dan niet aan zijn bureau zit, en hoe lang. Het gaat om het systeem OccupEye dat in Groot-Brittannië zelf is ontwikkeld. Barclays zegt met de inspraakorganen en de bonden over het aanbrengen van deze apparatuur te hebben gesproken, maar de werknemers waren niet persoonlijk ingelicht.

Barclays zegt op deze manier een efficiënter gebruik van kantoorruimte te willen bewerkstelligen. 'De sensoren zijn niet bedoeld om mensen op hun aanwezigheid of productiviteit te controleren', aldus de bank. 'De resultaten zijn bedoeld om de kosten te verlagen, zodat er minder energie hoeft te worden gebruikt, en te kijken of werkplekken flexibel kunnen worden gemaakt.' Bestuursvoorzitter Jes Staley vindt kostenreductie op de huisvestiging essentieel. Onlangs wist Barclays al kantoorruimte in het financiële district van Londen vrij te maken, waardoor 40 miljoen euro wordt bespaard.

Maar het gaat niet alleen om besparing van kantoorruimte. Banken gebruiken steeds vaker technologie om te analyseren hoe de personeelsleden hun tijd besteden. Zo heeft Barclays voor de zakenbankiers een systeem in gebruik gesteld dat het mogelijk maakt te berekenen hoeveel geld aan iedere klant wordt verdiend en hoeveel tijd er aan die klanten mag worden besteed.

Ook andere banken, waaronder Lloyd's Bank, zouden deze systemen hebben geïnstalleerd

Een woordvoerder van de bonden zei tegen persbureau Bloomberg dat 'Barclays heeft verzekerd dat het nieuwe systeem OccupEye niet zal worden misbruikt om de individuele prestaties van werknemers te meten'.

Ook andere banken, waaronder Lloyd's Bank, zouden deze systemen hebben geïnstalleerd. Bij de Britse krant The Daily Telegraph moesten eerder de zwarte dozen dezelfde dag nog worden weggehaald, nadat journalisten hadden geklaagd over 'Big Brother-achtig toezicht'.